Tidningsdeckarna

tidningsdeckarna.jpgTidningsdeckarna är en helt ny serie med lättlästa och enormt underhållande barndeckare av Arne Norlin. De passar för mellanåldern, 10-12 år. Hittills har det kommit ut tre böcker i serien: Tidningsdeckarna och smugglarligan, Tidningsdeckarna och garagegåtan samt Tidningsdeckarna och fotbollsmysteriet.

Om jag hade varit 11 år igen hade det här varit mina favoritböcker! Det här är suveräna barndeckare! Persongalleriet är fantastiskt välgjort. Miljöerna är målande beskrivna. Som läsare kan barnen känna igen sig i såväl miljö som i huvudpersonerna. Själva deckargåtan är rolig och spännande. Bakgrundsmiljön känns intressant – fyra ungdomar startar en egen tidning under sommarlovet. Böckerna känns moderna, nyskapande och geniala, jag förstår att de är storsäljare.

Den första boken i serien är Tidningsdeckarna och smugglarligan. I den boken råkar Henke ta en bild av några personer som lyfter ur några misstänkta lådor ur en bil. Han bestämmer sig för att undersöka det närmare tillsammans med sina kompisar och sakta men säkert nystas det upp att det rör sig om en liga som smugglar svartsprit!