Låt alla vara med

Låt alla vara med – tillsammans är vi starka är första delen i serien om Rosa-Emma. Boken är skriven av Ulrika och Mats Slottner samt illustrerad av Lilian Johansson. Böckerna om Rosa-Emma ges ut av författarna själva på bokförlaget Zimzalabim. Böckerna i serien ska stimukera barns fantasi och kreativitet. Idén bakom böckerna är att få barnen att själv tänka och känna hur de skulle vilja bli behandlade i de olika situationerna som respektive bok tar upp. Med varje bok medföljer en medalj och den kan ges till barnen för att de ska bli stolta över vad de lärt sig och också komma ihåg det.

Första boken om Rosa-Emma handlar om när Magnus kommer som ny elev i Rosa-Emmas klass. Men han släpps inte in bland killarna i klassen och därför hamnar han i knipa. Rosa-Emma blir dagens hjältinna och hjälper Magnus. Boken handlar alltså om vänskap och mobbing. Längst bak i boken finns lite frågor som kan diskuteras ihop med barnen och därefter kan man lossa på medaljen och ge till barnet som bevis för att barnet nu vet hur man är en bra kompis.

Jag tycker att tänket bakom boken är superbra. Vettigt diskussionsunderlag behövs alltid, framförallt i skolan. Text och bild är det heller inget fel på. Däremot så upplever jag ibland att boken känns lite uppstyltad, lite för många pekpinnar. Det kanske inte är någon bok som föräldrar läser hemma för barnen kväll efter kväll. Snarare ska man nog använda boken just som grund för diskussioner. Det är ett roligt tänk med medaljerna som man får med böckerna. Efter att ha läst några böcker i serien så har barnen hunnit samla på sig flertalet medaljer och det kan vara en kul grej. Bok nummer två i serien kommer i november och den kommer att ha ett helt annat tema, även om det är samma huvudpersoner.