Lättlästa böcker – Argasso bokförlag

Argasso bokförlag grundades 2002 och har sedan dess gett ut ungefär 15-20 titlar per år. De fokuserar främst på lättlästa böcker för barn och ungdomar med lässvårigheter eller svenska som andraspråk. Dessa böcker samlar de under en serie som kallas för Läsvänligt. De ger också ut kapitelböcker för bokslukaråldern, klassiker i tecknad form samt faktaböcker som på ett annorlunda och humoristiskt sätt lär ut historia, matematik och naturvetenskap till barn och ungdomar.

Serien Läsvänligt rymmer böcker som handlar om det mesta – humor, spänning, vardagsliv, kärlek … helt enkelt böcker av etablerade barn- och ungdomsförfattare i luftigt och lättläst format.

Böckerna passar alla men är speciellt utformade för:

• barn och ungdomar med dyslexi eller lässvårigheter av andra orsaker
• barn och ungdomar med svenska som andraspråk.

Utformningen är anpassad för att ge en tydlig och lättläst text:

• läsvänligt och speciellt utformat typsnitt
• vänsterställd text med ojämn högerkant
• väl avgränsade stycken och korta kapitel.

Böckerna i Läsvänligt sorteras även utifrån ålder, nämligen böcker från 8 år, böcker från 11 år, böcker från 13 år samt böcker från 15 år. Det finns även en utgivning med extra lättlästa böcker från 12 år med böcker som vänder sig till läsare som kan känna ett motstånd även mot traditionellt lättlästa böcker.

Det jag slås över när jag tittar på Argassos utgivning är att man inte märker på böckernas omslag att de är lättlästa. Det finns ingen speciell logga på dem vad jag kan se, vilket kan vara superbra för de som inte vill skylta med att de läser lättläst.

Jag har läst en bok ur Argassos utgivning denna månad, nämligen Rälständer och lösgommar som är skriven av Sita Brahmachari. Boken vänder sig till ungdomar från 13 år. Den har cirka 100 sidor och ganska mycket text, men också mycket luft mellan raderna. Det finns illustrationer insprängda här och var och dessutom är boken otroligt snyggt formgiven inuti. Det är en dagboksroman och formgivningen gör att det ser ut som att boken är tryckt i en ringbunden anteckningsbok. Stort plus för detta.

Den här boken lockade mig för att jag tyckte att den verkade så annorlunda. Den handlar om en tjej som heter Zeni och den utspelar sig under hennes praovecka. Eftersom hon själv inte hittat någonstans att vara blir hon placerad på ett äldreboende. Inte direkt hennes egna förstahandsval kanske. Men det visar sig bli en vecka som hon sent kommer att glömma. De gamla människorna och deras livshistorier lär henne mycket om henne själv och om världen och livet. Dessutom får hon en vän! En jättefin, varm och tänkvärd, men samtidigt humoristisk lättläst bok för tonåringar som varmt rekommenderas.

One thought on “Lättlästa böcker – Argasso bokförlag

  1. Jag har läst ”Ängel i Venedig” och ”Ring av rosor” som är utgivna på Argasso förlag. Det är två historiska böcker, och jag uppskattar att få lära mig mer om historien genom en skönlitterär bok.

Comments are closed.