Lättlästa böcker – B Wahlströms förlag

B Wahlströms förlag har en serie med lättlästa böcker som de kallar för Kodknäckarna – lätt att läsa. De vänder sig till barn mellan 6-9 år som håller på att lära sig läsa, de som nyss knäckt läskoden. Böckerna handlar om sådana ämnen som barnen i målgruppen lätt kan känna igen sig i, som skola, familj, syskonrealationer, vänskap, husdjur och liknande. Många vardagsberättelser, men det finns också läskiga böcker, fantasy, humor och spänning i serien. Här tipsar jag om några av de böcker som ingår i Kodknäckarna.

    

Hittills har det kommit tre böcker om Leo. Leo och klumpen i magen handlar om att Leo varit dum mot två pojkar i klassen och nu har han en klump i magen, för han vill säga förlåt, men han vågar inte riktigt. Leo och katten som sprang bort handlar om när Leos grannars katt, Tant Britta, springer iväg och försvinner. I Leo och datorspelet vill Leo spela dataspel, fast pappa tycker att de ska äta frukost. Till slut orkar inte pappa vänta längre, så han stänger av datorn. Mitt i spelet! Katastrof! Som ni ser handlar de här böckerna om vardagliga händelser som är lätta att relatera till och som innehåller många känslor och en viss spänning. Kan läsas och uppskattas av båda könen. Böckerna är skrivna av Christina Lindström och har färgglada illustrationer av Kajsa Lind.

Noa får en liten morbror är en bok som berör ett ämne som jag nog aldrig har läst om tidigare i barnböcker. Boken handlar om Noa som önskar sig en morbror, en sån där cool morbror som kompisarna har, som kör motorcykel, har snygga tatueringar, jobbar på cirkus eller tar med dem för att fiska. Så blir hans mormor (som bara är 44 år) plötsligt tjockare och tjockare. En dag berättar hon att han ska få en morbror! Noa blir superlycklig. Men det visar sig ju bli något helt annat än han kunde föreställa sig. Sån tur att det kan bli bra ändå, även om det inte blir som man tänkt sig. En humoristisk bok som innehåller många känslor och det är lätt att leva sig in i boken. Den är skriven och illustrerad av Tiril Valeur.

Den populära barnboksförfattaren Pia Hagmar har skrivit en fin lättläst serie för  barnen i lågstadieåldern med en flicka som heter Saga i huvudrollen. Hittills finns det 6 böcker om Saga. Hon älskar hästar och i en av böckerna börjar hon på ridskola. I en annan bok får hon åka på ridläger. Men böckerna handlar inte bara om hästar. De handlar också mycket om relationer, framförallt vänskapsrelationen hon har till bästisen Max. I Saga är hundvakt ska hon få vakta Max hund. Max säger att Saga inte får gå på promenad med Skrutt, men det gör Saga ändå. Hon tar med honom på ridskolan. Då händer det som inte får hända – Skrutt rymmer… En bok med mycket spänning och dramatik, men den slutar lyckligt som tur är. Den här boken har versaler, vilket gör den extra lätt att läsa. Illustratör är Maria Källström.

Häxmästaren är en lättläst fantasyserie bestående av fyra böcker. Boken handlar om Ella och Rand och deras krig mot drottning Kria och hennes iskrigare. Böckerna är skrivna av Niklas Krog och illustrerade av Johan Egerkrans. En intressant detalj i denna serie är att böckerna ju bygger på varandra, det är ett äventyr som fortsätter fram tills slutstriden i bok fyra. Därför berättas det i början av varje bok vad som hänt i de föregående böckerna. Perfekt att kunna friska upp minnet lite, speciellt om det gått ett tag sedan man läste senaste boken. Förutom spänning, magi och äventyr innehåller böckerna också en hel del humor, så de här böckerna kan nog passa en bred målgrupp.

Sam och Milo smiter ut på natten är den första boken i en ny lättläst serie som heter Bästisarna. I denna första bok ska Sam sova över hos Milo. Först gör de helt vanliga saker, som att bada badkar och prata om vargar och krokodiler. Men sedan kommer de på att de ska göra något extra spännande. De smiter ut mitt i natten, utan att de vuxna märker något! Det är mycket fokus på djur, så böckerna kommer att passa bra för de djurintresserade, men också för de som gillar spänning, äventyr och även humor, känslor och relationer, för i den här boken var det en riktigt bra blandning. Passar bra till en bred målgrupp. Nästa bok i serien kommer till sommaren. Boken är skriven och illustrerad av Karin Kinge Lindboe.

Nils och Maja på badhuset är också första boken i en ny serie. Serien handlar om syskonen Nils och Maja och vad de hittar på. I denna bok ska de följa med morfar till badhuset. Maja kan simma och törs hoppa från trampolinen. Hon har längtat efter att få åka till badhuset. Nils däremot gillar inte badhus, han tycker att det är kallt och läskigt. Men med morfar blir faktiskt badhusbesöket tryggt ändå. En bok om att övervinna sina rädslor, men också om att det är helt okej att vara olika. Att man inte behöver jämföra hela tiden. Även denna bok fungerar bra för en bred målgrupp, det är mycket känslor och humor, men inte så mycket äventyr, mer vardagsdramatik. Bra för igenkänningens skull också. Boken är skriven av Christina Lindström och illustrerad av Ingrid Flygare. Även här kommer nästa bok i serien till sommaren.

One thought on “Lättlästa böcker – B Wahlströms förlag

  1. Noa får en liten morbror låter ju som en riktigt charmig berättelse! Jag ska nog kolla upp Häxmästaren nästa gång jag går till biblioteket för det kan nog vara något som Viggo kan tycka om.

Comments are closed.