Lättlästa böcker – Bonnier Carlsen

Bonnier Carlsen är ett av Sveriges största bokförlag som ger ut skönlitteratur och faktaböcker för barn och ungdomar. Självklart ger de också ut lättlästa böcker för nybörjarläsarna. De har samlat sina lättlästa böcker under olika vinjetter, som Lätt att läsa, Lätt att öva, Lätt att läsa Fakta, Extra lätt att läsa, Lätt och läskigt samt Mer att läsa. Alla dessa finns samlade under ålderskategorin 6-9 år, så själva berättelserna vänder sig till barn i lågstadieåldern.

Extra lätt att läsa har mycket bild och lite text i versaler. För barn som precis lärt sig läsa.

Lätt att läsa/Lätt att öva/Lätt och Läskigt/Lätt att läsa fakta har lite mer text men fortfarande mycket bild. För barn som kan läsa.

Mer att läsa har mycket text och lite bild. För barn som redan kan läsa.

Förlaget har lärarhandledningar och tips för hur man kan jobba med många av böckerna, så kika gärna in på Bonnier Carlsens lärarrum på deras hemsida.

Jag har läst tre av deras lättlästa titlar:

Märta och islandshästarna ingår i Lätt att läsa. Det finns en hel serie om hästtokiga Märta och jag har skrivit om flera av böckerna i serien tidigare. De är både skrivna och illustrerade av Erika Eklund Wilson. Lättlästa och med härliga, charmiga, färgglada bilder. I den här boken har Märta och bästisen Maja tröttnat lite på ridskolan. Det är ju alltid en massa andra barn där så de hinner aldrig riktigt rå om sina favorithästar. Därför letar de efter ett nytt stall och de har turen att hitta ett helt stall fyllt med underbara islandshästar! En fin hästbok för alla hästtokiga nybörjarläsare.

Billy busar är en bok som ingår i Extra lätt att läsa. Texten i boken är i versaler, det är korta meningar och lite text på varje uppslag. Mesta delen av uppslagen består av fina illustrationer av Margareta Nordqvist. Det är också hon som har skrivit den humoristiska, men samtidigt varma och glädjefyllda berättelsen om Billy som är en riktigt busig häst som inte vill stanna i hagen.

I Lätt och Läskigt hittar vi spännande, mysrysliga böcker för nybörjarläsaren, så som serien Mystiska skolan som är en lagom läskig serie av Katarina Genar och med illustrationer av Alexander Jansson. Spökhunden är en av böckerna i den serien. Den handlar om Greta som går på en gammal skola. Där finns en sägen om en spökhund. Kanske är det sant, kanske inte. Boken slutar på ett sätt som man kanske inte riktigt anar. Spänningen upprätthålls fram till sista sidan och det är en härlig stämning som byggs upp. Precis lagom läskigt.

One thought on “Lättlästa böcker – Bonnier Carlsen

Comments are closed.