Lättlästa böcker – Alfabeta bokförlag

Bokförlaget Alfabeta har en bred utgivning av både barnböcker och vuxenböcker. Deras barn- och ungdomsböcker delas in i bilderböcker, läsa själv, fakta och fantasi samt ungdomsböcker. Bilderböcker delas in i två olika ålderskategorier, 0-3 år respektive 3-6 år och även läsa själv-böckerna delas in i 6-9 år respektive 9-12 år. De lättlästa böckerna återfinns i kategorin läsa själv 6-9 år och de vänder sig alltså till de rena nybörjarläsarna. Jag kan dock inte se att de lättlästa böckerna har någon egen kategori på hemsidan, men på baksidan av de böcker jag har läst hittar jag stämplat ”lätt att läsa – svår att släppa”.

Jag har läst två böcker som ingår i en serie som heter Bosse & jag och som handlar om en hundvalp som heter Bosse. Huvudpersonen heter Lea. Hon har alltid längtat efter en hund. Hon har lärt sig allt hon behöver veta om hundar och hon har tjatat på mamma och pappa varje dag. I Bosse flyttar in händer det otroliga en dag, nämligen att hon får en hund. Bosse flyttar hem till dem och sedan dess är ingenting sig likt i huset. Boken beskriver på ett fint sätt hur man kan längta efter något och om lyckan när drömmen väl blir sann. Dessutom innehåller boken flera faktaavsnitt om sådant man kan behöva veta när man skaffar hund.

I Bosse börjar skolan är det dags för Bosse att gå på hundkurs. Han är en busig valp. Han hoppar i sängarna med leriga tassar, jagar katter, springer bort, bajsar i pappas säng, biter sönder grannens nya boll och äter upp fjärrkontrollen till teven. Därför anmäler mamma Bosse och Lea till en valpkurs där Bosse ska få lära sig att bli lydig. Även här varvas den lättlästa texten med flera faktaavsnitt så boken blir både underhållande och lärorik för alla hundälskare. Båda böckerna om Bosse är lättlästa med mycket bilder och med en del av texten skriven i versaler. Böckerna är skrivna och illustrerade av Åsa Karsin.