Lättlästa ungdomsböcker om hjärtesorg och svek

När allt förändras Det som inte får hända Lämnad kvar

I de tre lättlästa ungdomsböckerna När allt förändras, Det som inte får hända och Lämnad kvar skildrar Emma Frey-Skøtt samma händelse ur tre olika perspektiv.

Den första boken, När allt förändras, handlar om Leni. Hon tycker att livet är på topp. Hon har sin bästis Moa och är tillsammans med snygge och omtänksamme David. Men på sistone har faktiskt David betett sig lite märkligt. Och en dag när Leni letar upp honom i skolans replokal går allt sönder. Leni ser när David och Moa kysser varandra och allt rasar samman. På en sekund förändras allt.

Det som inte får hända är skriven ur Moas perspektiv. Moa är avundsjuk på Leni som verkar ha allt. En mysig pojkvän. Men inte minst har Leni en mamma. Moas mamma är svårt sjuk och kommer att dö. Hon klarar inte ens av att tänka på det. Men det är svårt att låta bli när folk hela tiden påminner om det och tittar på henne med medlidande blickar. Boken ger en förklaring till vad som hände innan ögonblicket i replokalen och till varför det hände det där som inte fick hända.

Tredje boken, Lämnad kvar, är skriven ur Davids perspektiv. David är tillsammans med vackra snälla Leni. Men varför kan han inte sluta titta på Moa? Moa som är Lenis bästa kompis. Moa som Davids bästa kompis Sebbe är förälskad i. Moa som är helt förbjuden. David försöker verkligen strunta i kaoset som Moa väcker i honom. Han vill ju inte vara en svikare. Som sin mamma.

Böckerna handlar alltså om samma händelse, men är ingen upprepning av händelsen i sig, utan ger istället flera olika perspektiv och förklaringar, vilket gör att man som läsare verkligen får chans att tänka efter och fundera på hur man själv reagerar, tycker och tänker. Att få en förklaring till vad som hänt gör det förstås inte ogjort och rättfärdigar heller inte händelsen, men det ger ändå en annan bild till varför saker och ting sker. Böckerna är fristående och man behöver inte alls läsa allihopa, men de kompletterar verkligen varandra, så jag rekommenderar att man läser alla.

Det här är lättlästa böcker med ett enkelt språk med mycket korta meningar och mycket luft på sidorna. Det gör att de är tillgängliga för alla att läsa och passar därför att läsa i undervisningen med efterföljande diskussion.