LCHF för hela familjen

lchf-for-hela-familjen-riktig-mat-ger-nojda-barnLCHF för hela familjen är en tjock och innehållsrik bok fylld med recept som alla i familjen kan äta av, från den första smakportionen för spädbarnet till mat för tonåringar och föräldrar. Boken följer LCHF-konceptet, vilket står för low carb high fat, vilket alltså betyder mat med en mindre andel kolhydrater och mera fett av bra kvalitet. Det som recepten här i boken också har gemensamt, förutom att de är LCHF-anpassade, är att det är bra vardagsmat som är enkel att tillaga och är god och smakrik utan att innehålla en massa krångliga ingredienser. Totalt finns ett hundratal recept i boken.

Men förutom recepten finns det också mycket tips och råd samt kunskap om mat och livsmedel. Exempelvis kan man läsa om vilka råvaror som är bra att ha hemma respektive råvaror som bör undvikas, hur man gör med barn som är petiga i maten, om träning, övervikt och dåliga vanor. Ett kapitel handlar om bra mat i förskolan. I boken finns tips om snabbmat och nyttiga snabba mellanmål när barnen ska iväg till aktiviteter, men också tips på fredagsmys och festmåltider.

En del av boken består också av en lättillgänglig näringslära där man får lära sig de olika beståndsdelarna i maten och vad som egentligen är bra mat för barn och vuxna. Faktum är ju att kosten påverkar hela livet, allt ifrån humör, koncentration och energi till sömn och hälsa. Därför är det så viktigt att maten ger oss den energi och näring som vi behöver, inte minst när det gäller våra barn. Vill man ha en gedigen och bra receptsamling och lära sig mer om bra mat som ger nöjda barn, tonåringar och föräldrar bör man alltså kika på denna bok. LCHF för hela familjen är skriven av Monique Forsberg och utges av Optimal förlag.