Liten svart hund i natten

Liten svart hund i nattenJag är med i en läsutmaning som heter Barn- och ungdomsbokutmaningen 2018. Där läser man en (eller flera) barn- eller ungdomsböcker på ett visst tema varje månad under 2018. Jag var med i samma utmaning förra året. Utmaningen har också en Facebookgrupp där man kan visa vilka böcker man läser inom temat. Perfekt för mig som vill samla så mycket boktips som möjligt. I januari månad skulle vi läsa En bok med en färg i titeln. Mitt val föll på denna: Liten svart hund i natten av Rose Lagercrantz.

Boken handlar om en hund som heter Samson som bor med en gammal dam som heter Irma. En dag när de var ute och gick så föll hon ihop på gatan, hon hade fått en hjärtattack. Då blev hunden så rädd och förvirrad att han sprang iväg utan att veta vart. Han sprang och sprang. Klockan gick. Han blev hungrigare och hungrigare. Han hamnade så småningom i en park där han somnade utmattad under en buske. Han träffade en kille som gav honom korv. Han mötte en grupp förskolebarn som var på utflykt. Han närmade sig bekanta trakter och hittade en vante med en bekant doft.

Så småningom hittar han hem igen och slutet blir lyckligt då han och Irma återförenas. Men innan dess är det många känslosamma stunder under läsningen. Det är gripande att följa hundens planlösa sökande efter sin matte och sitt hem. Det är lite speciellt också att man får ta del av berättelsen ur hundens perspektiv, det gör det hela så mycket mer rörande.

Boken är lättläst och med många bilder, men det är ändå en hel del text, så jag tänker mig att den passar bäst som antingen högläsningsbok eller läsa själv för de lite mer lässtarka äldre lågstadiebarnen. Jag tänker tipsa om den på bokprat med djurtema som jag ska ha med trean och fyran om ett par veckor, där kommer den att bli perfekt. Tyvärr är jag rädd att den här boken kan behöva en sådan push, på min bibbla har den nämligen stått på nyhetshylla i tre månader nu, men med bara två utlån. Jag vet inte riktigt vad som gör att barnen inte fastnar för den, antagligen är det väl omslaget som inte ser tillräckligt lockande ut. Men tar man sig förbi den tröskeln så har man en riktigt fin pärla att läsa.

Liten svart hund i natten är utgiven av Bonnier Carlsen och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.