Mera fotbollsstjärnor

Vilket skott, Olivia!Förra året skrev jag flera inlägg om böckerna i serien Fotbollsstjärnor från Olika förlag. Inläggen hittar du här och här och här. Nu har det kommit ytterligare två böckeri serien. Den ena är Vilket skott, Olivia, som handlar om EM-stjärnan Olivia Schough. Boken utspelar sig under sommaren. Olivia älskar att äta glass i sommarsolen. Lika mycket älskar hon fotboll. Framförallt att göra mål. Men just den här sommaren har Olivia svårt att fokusera fullt ut på fotbollen. Hennes mamma har nämligen cancer. Återigen får vi alltså följa en av våra stora fotbollsstjärnor och läsa om hennes barndom. Det handlar mycket om fotboll såklart, framförallt om den viktiga matchen mot Getinge, men i denna bok finns det också ytterligare ett tema, nämligen hur det kan vara när en familjemedlem blir svårt sjuk. Det ger boken ytterligare en dimension och gör att denna bok visar tydligt hur man som fotbollsspelare också påverkas av det som händer utanför plan, att det finns många aspekter på spelandet och att det viktigaste inte alltid är det som sker på själva planen.

Gå på mål, Marta!Den andra nya boken i serien, Gå på mål, Marta, handlar om en av världens absolut största fotbollsspelare, nämligen Marta Viera da Silva. Boken handlar om Martas uppväxt i Brasilien och hur hon kämpat sig från fattigdom och motstånd. Tack vare fotbollen kom Marta till en fotbollsakademi för talangfulla spelare i Rio, men det var inte utan kamp. Så småningom kom Marta till Sverige och Umeå. Tänk vilken resa hon gjort från barfotafotbollen i en liten fattig stad i Brasilien, till snön i norra Umeå, att satsa på sin dröm även om det innebär att kämpa hårt och tvingas lämna familj och vänner långt bort, men också vilken dröm att redan som sjuttonåring hamna i fotbollens världselit under fotbolls-VM. Denna bok är skriven för 9-12 år istället för som de tidigare böckerna som vänder sig till 6-9 år, vilket gör att man kan försjunka ännu mer i den gripande berättelsen om Martas liv.

Jag vet att jag har skrivit det förr, men det tål att upprepas: det är så kul att det finns böcker om fotboll som har tjejer i huvudrollen och som uppmärksammar de kvinnliga fotbillsstjärnorna! Vilket skott, Olivia är skriven av Jennifer Wegerup och illustrerad av Maria Källström och Gå på mål, Marta är skriven av Anja Gatu. Båda böckerna är utgivna av Olika bokförlag. De finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) eller på Bokus (här och här).