Livet går vidare och Lätta ditt hjärta

Livet går vidare     Lätta ditt hjärta (pocket)

I somras lyssnade jag på första delen i serien Lasarettet av Karin Wahlberg, Än finns det hopp, och nu under hösten/vintern har jag lyssnat på de följande två delarna: Livet går vidare och Lätta ditt hjärta. Böckerna handlar om människorna i och omkring ett lasarett i femtiotalets Ekstad, en fiktiv småstad. Vi möter allt ifrån städare och biträden till fina läkarfruar och även patienterna är av alla samhällsklasser. Persongalleriet är stort och myllrande. Jag tyckte nästan det var för stort i första boken, men i de kommande böckerna kom jag att lära känna alla de olika karaktärerna väl och blandade aldrig ihop dem. Jag fängslades av deras öden och hade svårt att släppa ifrån mig karaktärerna när jag läst färdigt böckerna. Jag vill inte skriva så mycket om vad som händer karaktärerna på grund av risk för spoilers. Men det handlar om sånt som händer de flesta. Liv, död och allt där emellan. Kärlek, vänskap, relationer, sorg, glädje, vardag, fest, små som stora saker. Det är så fina böcker där man får ta del av människors liv i en småstad på 1950-talet, men också lära sig om tidsandan som den var då, om olika sjukdomar, medicinhistoria, politik, historiska händelser, hur Sverige såg ut vid den tiden och så vidare. Visst vet jag att det är fiktion, men jag upplever böckerna både trovärdiga och realistiska. Inte minst tror jag den medicinska delen är verklighetstrogen då författaren själv är läkare. Karin Wahlberg är tidigare kanske mest känd för sina deckare som också utspelar sig i sjukhusmiljö. I andra delen av Lasarettet, Livet går vidare, utspelar sig också en kriminalhistoria då en knivhuggen kvinna kommer in på Olycksfall. Eftersom man inte vet vem gärningsmannen är blir stadens invånare rejält skrämda och påverkas starkt av våldsdådet. Den tredje delen, Lätta ditt hjärta, handlar mycket om graviditeter och förlossningar eftersom en av karaktärerna är ofrivilligt barnlös och har svårt att tänka på något annat än barn, medan en annan av karaktärerna nyligen blivit färdig barnmorska och fått jobb på förlossningen i Stockholm. När jag skrev om den första delen i serien jämförde jag den lite grann med trilogin om hemmafrun Maj. Det här är ju helt andra böcker, men själva stämningen är likartad och jag älskar Lasarettsböckerna precis lika mycket som jag älskade böckerna om Maj. Nu kan jag knappt vänta tills del fyra i Lasarettsserien kommer ut – för det bara måste komma en fortsättning efter slutet i tredje boken!

Livet går vidare och Lätta ditt hjärta finns att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).