Livet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson

Livet i Mumindalen och dess skapare Tove JanssonLivet i Mumindalen och dess skapare Tove Jansson är ett gediget praktverk som innehåller allt och lite till som man kan behöva och vilja veta om Muminvärlden. Det är en rikt utsmyckad, innehållsrik och vacker presentbok och uppslagsbok som vänder sig till alla som är intresserad av Muminvärlden, dock kanske framförallt vuxna. Boken har över 350 sidor varpå Tove Jansson och hennes muminvärld presenteras utförligt och ambitiöst.

Här finns de vackra originalillustrationerna att njuta av. Här kan man läsa fakta och kuriosa om alla varelser i Mumindalen. Här kan man läsa om Tove Janssons eget intressanta liv. Här kan man också läsa citat ur böckerna och få svar på alla de frågor man någonsin kan ha om Mumindalen, dess invånare och dess skapare.

Med kapitel som Mumindalens mörka sida, Mumintrollen och deraas vänner, Musik i Mumindalen, Magi i Mumindalen, Mystiska varelser, Muminuttryck och Ett år i Mumindalen kan såväl de allra yngsta som de riktigt inbitna Muminälskarna få sitt lystmäte tillgodosett. Jag som har som projekt att beta av alla Muminböckerna under det kommande året kommer att ha denna bok som bredvidläsning för att verkligen kunna grotta in mig i den underbara värld som Tove Jansson skapat.

Trots att boken är så omfångsrik är den lättillgänglig. Den innehåller verkligen massor med illustrationer, foton och citat, varvat med löptext, vilket gör läsningen variationsrik. Boken kan läsas av barn som är intresserad av Mumindalen eller som ska göra skolarbeten om Tove Jansson. Men jag tror att den huvudsakliga målgruppen ändå är litteraturintresserade vuxna.

Livet i Mumindalen är skriven av den brittiske författaren Philip Ardagh och den är utgiven av Bonnier Carlsen. Boken finns att låna på biblioteket samt att köpa på Adlibris och på Bokus.