Ljudet av fötter

Ljudet av fötter : första MonikabokLjudet av fötter – Första Monikabok är del ett i romansviten om Monika. Monika Bengtsson som föddes i en familj och växte upp i en annan. Som av ren duktighet har klarat skolan, undvikit det alkoholberoende som verkar ligga i släkten och doktorerat i mytologi vid Stockholms universitet. Hon är lyckad på alla sätt utom ett – hon lyckas inte bli gravid. Till skillnad från sin biologiska mor är Monika helt säker på att hon skulle bli en bra mamma. Om hennes kropp någonsin skulle bli gravid alltså.

I boken får vi följa det som Monika själv beskriver som sin sista provrörsbefruktning. I samband med denna börjar hon nysta upp vem hon egentligen är och historien om sin biologiska familj. Det som egentligen aldrig varit särskilt viktigt tidigare blir hon nu som besatt av. För vem är hon egentligen? Om om hon nu får ett barn, vad kommer det att brås på?

Sara Lövestam har skrivit en gripande bok som tangerar många olika teman. Ofrivillig barnlöshet och att längta efter ett barn förstås, men också om det sociala arvet, om kärlek och vänskap över generationsgränserna, om hopp och svek, och om meningen med livet. Allt berättas med såväl humor som värme och svärta. En stark berättelse med ett språk som får känslorna att verkligen kännas medan jag läser, och karaktärerna att kännas levande. En bok som för mina tankar till Kristina Sandbergs Maj-trilogi, Nina Wähäs Testamente och Karin Smirnoff Kippo-svit, så har ni tyckt om de böckerna så läs gärna Första Monika-bok. Själv längtar jag efter del 2 som kommer i höst.