Ensamt vittne

Ensamt vittneÄnnu en skjutning i en Stockholmsförort. Ännu en ung människa ligger död, offer för en uppgörelse mellan kriminella gäng. Men den här gången är något annorlunda: offret är en ung kvinna, utan kriminell bakgrund.

Poliserna Lina Kruse och Jack Karlberg är först på plats. På brottsplatsen finns tretton år gamla Eddie, yngre bror till en ökänd gängledare. Snart visar det sig att skjutningen bara är början. När våldet eskalerar slits Eddie mellan lojaliteten till sin bror och rädslan att själv bli nästa offer.

Ska Eddie välja gänget eller ska han våga vittna?

Ensamt vittne är den första delen i kriminalserien Linje 17 som utspelar sig i Stockholmsförorten Bagarmossen. Det är en rafflande, dramatisk och tempofylld deckare som också innehåller relationer, trovärdigt polisarbete och intressanta karaktärer. Jag hade verkligen svårt att lägga ifrån mig boken och när jag hade läst klart den önskade jag att det fanns en andra del att direkt börja läsa. Tyvärr så finns det ju inte än, men det kommer nog fler delar i serien så småningom. Susan Casserfelt har tidigare skrivit en deckarserie som utspelar sig i Höga Kusten och Lisa Bjerre är frilansjournalist. De träffades på en kurs i litterär gestaltning och har nu skrivit denna spännande bok om gängkriminalitet. Boken är samtida, aktuell och autentisk. Den växlar mellan olika berättarperspektiv – poliserna Lina och Jack (som båda har diverse problem även i sitt privatliv och som förstås dras till varandra fastän de inte borde) och så Eddie, den 13-åriga kille som blir vittne till en dödsskjutning. Eddie som är en bra kille egentligen, men som är yngre bror till en ökänd gängledare och son till en missbrukande, misshandlande pappa. Språket är riktigt bra, det har ett fint flyt, tydligt driv, levande miljöskildringar och förortsslang samt kriminell jargong kryddar de trovärdiga dialogerna. En välskriven deckare helt enkelt och jag ser fram emot kommande delar av serien.