Losing big or losing everything

Losing big or losing everythingLosing big or losing everything är en ungdomsdystopi som närmast kan förklaras med att Hungerspelen möter Biggest Loser. Boken utspelar sig i framtiden, i det Nya Sverige, som är världens lyckligaste och mest hälsosamma land. I alla fall om du är ung, frisk, rik och smal. Tjockisar och pensionärer är inte lika välkomna. Faktum är att om du är överviktig förlorar du rättighet efter rättighet i samhället. Och om du begår ett brott utvisas du till arbetslägren i Nya Norrland på livstid. Om du nu inte väljer att hellre ställa upp i världens populäraste dokusåpa: Losing big or losing everything, där endast en överlever.

De 14-åriga tvillingarna Xerena och Xerene blir anklagade för misshandel och hamnar i Losing big or losing everything som de yngsta deltagarna någonsin. Allt i tv-serien handlar om att gå ner så mycket i vikt som möjligt och varje avsnitt består av en utstuderad utmaning, gärna med en elak twist. Vinnaren av dokusåpan får tillbaka alla sina rättigheter och ett liv i lyx och berömmelse väntar. Men alla utom vinnaren dör allt eftersom de åker ut.

Niclas Christoffer har skrivit en drastisk, dramatisk dystopi om ett framtida Sverige där vikten och hälsan bestämmer dina rättigheter. Det är skruvat, men man känner också att det faktiskt finns en realistisk touch med tanke på att boken handlar om den kroppsfixering vi har i samhället redan nu, även om den är driven till sin spets i boken. Boken är underhållande och dokusåpavärlden är riktigt humoristiskt skildrad, men det finns också ett mörkare stråk med tanke på bokens tema och den väcker mycket tankar och funderingar kring kroppsfixering och hur viktigt utseende egentligen är. Bokens språk är rappt, tempot högt och det finns ett driv och en spännande intrig som gör det svårt att sluta läsa. Losing big or losing everything är första fristående delen i en trilogi.

One thought on “Losing big or losing everything

Comments are closed.