Lova & kattungen

Lova och kattungenLova och kattungen låg i min brevlåda idag. Det är sällan jag läser recensionsexemplar så snabbt, men minstingen var hungrig direkt vi kom hem från att ha hämtat posten, så jag satte mig helt sonika ner och läste boken medan jag ammade. Efter mellis valde även äldsta dottern som är nio år att läsa boken.

Lova & kattungen handlar om Lova som hett längtar efter en alldeles egen kattunge. Tyvärr har hennes föräldrar sagt nej till djur, så det kommer att förbli en dröm. En dag får Lova och hennes klass åka på skolutflykt till en bondgård. Där slumpar det sig så att Lova råkar rädda livet på tre kattungar och några dagar senare får Lova sitt livs överraskning.

Jag tyckte om berättelsen. Jag tror att många barn kan relatera till Lovas dröm om en egen kattunge och även leva sig in i det som händer i resten av berättelsen. Det är en glad och charmig bok, en riktigt feelgoodbok för de mindre barnen. Tyvärr stör jag mig lite på språket, där det känns som att boken har för svåra ord och för långa meningar för att fungera för målgruppen. Halvdunklet till exempel är ett ord som inte ens min äldsta dotter förstår, så jag har svårt att tro att ett hälften så gammalt barn gör det. Något stavfel hittade jag också som drog ner helhetsintrycket. Som vuxen reagerar jag även på detaljer som att kattungarna är så pass små att de måste matas med nappflaska vid barnens besök på bondgården, men bara några dagar senare kan Lova få en av kattungarna. Det känns inte riktigt trovärdigt, men samtidigt är det ju en saga.

Apropå saga så hittade jag en intervju med författaren på SVT:s hemsida och där står det bland annat:

Trebarnspappan Christian Jeppsson i Haverdal har alltid berättat egenskrivna sagor för sina barn. För drygt ett och ett halvt år sedan spelade han in några av sagorna med sin mobil och lade ut dem på internet. Den saga som hittills fått flest visningar har nu blivit bok.

Det här är alltså en bok som blivit till på ett litet annorlunda sätt – först som godnattsaga för författarens egna barn, därefter har den blivit inläst på YouTube och först därefter bok. Intressant!

Jag gillade alltså boken, men min dotter var mer kritisk. Hon läste ut boken snabbt och fann den lättläst. Men hon roades inte av berättelsen. Hon tyckte att det var konstigt att Lova fick en kattunge ”bara sådär”. Dessutom gillade hon inte illustrationerna av Johanna Sandberg, eftersom ”det ser ut som ett barn som ritat” och ”redan på framsidan ser det konstigt ut, träd är ju inte blåa”. Sista uppslaget tyckte hon däremot mycket om. Nu får man dock ha i åtanke att min dotter är 9 år och boken vänder sig till barn mellan 3-6 år. Jag har även läst den för mina mellanbarn. Treåringen tyckte om boken för kattungarnas skull, men femåringen sa att hon hade velat ha mer ”roligt” i boken.

Lova & kattungen är utgiven av Whip Media och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.