Mååål!

maaalMååål! är den tredje fristående boken om Wille och hans klass som älskar att spela fotboll. Jag har skrivit om de första två böckerna i serien tidigare. De heter Passa och Skjut. I dessa böcker fick vi lära känna Wille som går i en fotbollstokig klass, men själv är han inte speciellt intresserad av fotboll. Han tycker om schack, att spela dataspel och att läsa böcker. Men när det är dags för femmornas fotbollsturnering måste han i alla fall vara med och spela, annars blir de en spelare för lite. Laget måste dock förbättra sin taktik för att ha någon chans i turneringen. Då kommer han på den briljanta idén att de kan använda sig av schackteknik. Tack vare fotbollen blev Wille också kompis med söta Moa, så fotboll är kanske inte helt fel ändå.

I Mååål så har Willes klass tagit sig ända till final i skolcupen i fotboll. Nu måste de kämpa ännu mer för att kunna vinna. Men det är mycket som händer inom laget också. Wille är ihop med Moa nu. Eller är de verkligen ihop? Det där med kärlek är inte helt lätt. Motståndarna är inte heller att leka med.

Jag som själv inte är det minsta fotbollsfrälst tycker att dessa böckers största behållning är att de inte bara handlar om fotbollsspelet utan också relationerna inom och utanför laget. Böckerna utspelar sig dessutom i skolmiljö. Det gör att böckerna inte enbart vänder sig till sportnördar, utan vem som helst kan läsa dem med god behållning. Vidare är böckerna väldigt lättlästa och har ett bra driv. Det är stor text, mycket luft på sidorna och många illustrationer.

Mååål är skriven av Thomas Halling och illustrerad av Jonas Kärn. Den utges av Alfabeta bokförlag och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.