Mallan, pappa och förskolan

I bilderboken Mallan, pappa och förskolan ska Mallans pappa vara med henne på förskolan en hel dag. Hon har ett förväntansfullt pirr i magen, det ska bli jätteroligt! Fast det blir inte riktigt som Mallan har tänkt sig. Pappa är visst inte så himla bra på det där med förskola. Han snurrar till det och klantar till det hela tiden. Det blir faktiskt jätterörigt med pappa på förskolan!

Det här är tydligen den andra boken om Mallan. Den första heter Mallan – den tråkiga dagen – och den har jag helt missat. Men man behöver absolut inte läsa dem i ordning, så det spelar ingen roll. Den här boken utspelar sig i en miljö som är välkänd för de flesta barn, nämligen på förskolan. Förskolan är ju en miljö som är anpassad för barn och det är just barnen som är, vad ska man säga, huvudpersonerna, i den miljön. Visst finns det pedagoger där också, men de är ju också välbekanta med miljön. Men när det kommer in en vuxen person som troligen helt har glömt bort hur det var att gå på förskolan, ja då händer det något, och det är det som man undersöker i den här berättelsen. Hur skulle det vara om det kom in en lite tokrolig vuxen för att plötsligt ta del av barnens vardag. Ja, i just det här fallet slutar det i alla fall inte på något bra sätt. Pappa hänger sin jacka på fel krok, ritar sin haj på fel sätt, häller kaffe över barnens teckningar, äter upp nästan alla ärtor och skjuter en fotboll mitt på fruktbordet…

Jag tror att den här boken skapar såväl igenkänning som underhållning hos barnen. Den välkända miljön tillsammans med mycket humor och tok passar perfekt för barn i åldern 3-6 år. Den enkla, humoristiska texten är illustrerad med underbart uttrycksfulla bilder.

Boken är skriven av Jonas Lindén, illustrerad av Mia Nilsson och utges av Rabén & Sjögren. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Mallan, pappa och förskolan

Comments are closed.