Malva och hästarna

malva-och-hastarnaMalva älskar hästar och vill börja rida. Men pappa är rädd för hästar, så han är inte särskilt sugen på att låta henne börja rida. Som tur är finns farmor. Malva ringer henne och ber om hjälp. Då kommer farmor och berättar om sin pappa Valentin som var berömd för att han var så bra med hästar. Malva vill bli som honom. Farmor och Malva lyckas övertala pappa och äntligen är det dags för Malva att få skriva in sig på ridskolan.

Malva och hästarna är en bok som handlar om hästar och kärleken till dessa djur. Men inte bara det, det här är en berättelse med många bottnar. Farmors pappa tillhörde det resande folket får man veta. Det här är alltså något så ovanligt som en bok där barn med romsk bakgrund speglas på ett självklart sätt. Malva och hennes familj är stolta över sin släkt och sin historia. Malvas arv blir till styrka för henne när det gäller att få det hon vill innerst inne, nämligen att få börja rida. Boken utges av Olika förlag och därmed hittar vi också en mörkhyad ridlärare i boken,. Dessutom skildras Malva bara med sin pappa, mamman nämns inte alls.

Det här är en bok som många barn kan känna igen sig i och identifiera sig med, oavsett etnicitet och bakgrund, och det gillar jag skarpt. Att den dessutom handlar om hästar är ett stort plus eftersom jag själv varit ridtjej. Boken ingår i serien Silverdelfinen som riktar sig till nybörjarläsarna (6-9 år), till barn med lässvårigheter och barn som har svenska som andraspråk. Inom kort kommer fler böcker om Malva, Malva börjar rida och Malva i stallet. Böckerna är skrivna av Malin Eriksson och illustrerade av Lisa Chantem.

3 thoughts on “Malva och hästarna

Comments are closed.