Lillebror försvunnen och Piratens ö

Igår skrev jag om Julklappstjuven, den nyaste boken i serien om Emil Werns detektivbyrå. Jag har även läst två andra böcker i serien, nämligen Lillebror försvunnen och Piratens ö.

Lillebror försvunnen handlar om när Alvas lillebror Jonte försvinner. Att småsyskon kan vara det jobbigaste som finns, det kan både Emil och hans kompis Alva vara överens om. Men när Jonte faktiskt försvinner, ja, då är det svårt att vara arg eller glad. Emil, Linda och Alva ger sig ut i Visby för att hitta honom. Vart kan han vara? De får veta att han har hoppat in i en bil, en blå bil med slutsiffran 318. Därefter tar de reda på att det finns fyra sådana bilar på Gorland, och deckarna besöker alla ägarna, bilhandlare Lotus Putsing, flerbarnsmamman Freja Fröberg, sopsorteringsexperten Sverker Nytting och grottforskaren Gimli Grottman, för att ta reda på mer kring Jontes försvinnande…

Piratens ö handlar om en klassresa, men inte vilken klassresa som helst. Emil har längtat efter den här dagen. Hela hans klass ska åka på utflykt till Gotska Sandön och sova över i lägerbyn där. Men det visar sig att det inte alls blir så härligt som Emil har tänkt sig. Det börjar med att någon stjäl deras mat. Sedan går strömmen och resan som skulle bli deras drömresa börjar istället att förvandlas till en mardrömsresa. Som tur är så är ju Emil med på resan och det slutar med att han får lösa ett nytt spännande fall på sin egen klassresa.

Böckerna om Emil Wern är lagom läskiga och lagom kluriga för den ålder som de riktar sig till, nämligen mellan 6-9 år. De passar lika bra som läsa-själv-böcker som högläsningsböcker. Böckerna är också lagom långa och har en hel del humor, även humor som vänder sig till oss vuxna, så att även vi kan läsa böckerna med god behållning. Fallens lösning är inte alldeles uppenbara, vilket bidrar till att spänningen behålls hela boken igenom. Det här är riktiga sträckläsarböcker. Anna Jansson har skrivit böckerna, Mimmi Tollerup har illustrerat och Rabén & Sjögren är förlaget som ger ut böckerna.

lillebror-forsvunnen piratens-o