Månadens förlag: Vilja förlag

På sistone har jag fått upp ögonen för Vilja förlag, som i sin tur är en del av Nypon förlag. Nypon förlag ger ut lättlästa böcker för barn och dotterbolaget Vilja förlag ger ut lättlästa böcker för vuxna. Viljas förläggare berättar på förlagets hemsida hur det kom sig att hon startade förlaget:

Allt började med att jag träffade en sfi-lärare i Borås. Det var en tidig vår, året var 2010. Hon berättade att de på sfi ofta läste barnböcker för att träna språket. Barnböcker är ofta bra böcker, det är ju inte det det handlar om. Men om du är 35 år, nyanländ, och håller på att lära dig svenska så är det inte alltid särskilt stimulerande att läsa barnböcker.

Då fick jag idén till Vilja förlag. Det var uppenbart att det behövs fler förlag som ger ut lättlästa böcker för vuxna. Böcker som till sitt innehåll är relevanta för en vuxen person. Böcker som varken dumförklarar eller förlöjligar. Och självklart böcker som ger lust att läsa. Ger lust att vilja utveckla sitt språk.

Och jag håller med, det måste finnas ett jättestort behov av lättlästa böcker för vuxna. Och därför tycker jag att det är jätteroligt att Vilja förlag startade. Dessutom måste jag ju säga att namnet, Vilja, är klockrent, inte minst för att min äldsta dotter heter just Vilja 🙂

Förlaget är alltså specialiserat på lättlästa böcker för vuxna. De ger ut böcker både på svenska och andra språk. Böckerna passar bra exempelvis på SFI och Lärvux.

Vilja förlag vänder sig till vuxna som av olika skäl har svårt att läsa. Ett av dem skälen kan vara att man inte har svenska som första språk eller har kommit till Sverige som flykting. Men det är inte bara för nyanlända som lättlästa böcker behövs, det är lika mycket för alla andra som har svårt att läsa en traditionell bok. Det kan vara alltifrån att man hade det så tufft hemma när man växte upp, att man inte riktigt klarade av sin skolgång. Att man har koncentrationssvårigheter, att man har en lättare utvecklingsstörning, eller att man helt enkelt aldrig har fattat att böcker kan vara någonting som passar en.

Böckerna från Vilja förlag är indelade i fem olika nivåer: X-Small är den lättaste, sedan följer följer Small, Medium, Large och X-Large. Nivåerna är stigande vilket innebär en ökande utmaningar för läsaren.

Det jag tycker är så roligt med Vilja förlag är att de har lyckats knyta till sig många väletablerade och proffsiga författare, exempelvis Johanna Nilsson, Christina Wahldén, Ewa Christina Johansson, Hans Peterson, Gull Åkerblom och Mårten Melin. Men de har också många mindre kända författare som är minst lika skickliga.

En annan sak jag gillar med Vilja förlag är att många av deras böcker inte bara är bra ur ett språkligt perspektiv, utan de har också ofta andra pedagogiska fördelar. I Valet är ditt får vi möta Hamed, ensammkommande flyktingbarn som ska få rösta i det svenska valet för första gången. I boken får vi följa honom fram tills han har röstat och man får även lära sig om hur det svenska valsystemet fungerar. Längst bak i boken finns också en liten faktadel. Till många av Viljas böcker finns det kostnadsfritt arbetsmaterial att ladda ner från hemsidan, både för läsare och för pedagoger.

Jag kommer definitivt att följa Vilja förlags utgivning. Jag tycker att det verkar vara ett förlag med stor ambition och med en nisch som verkligen behövs. Jag har faktiskt själv också blivit sugen på att prova skriva lättlästa böcker för vuxna. Kanske blir jag en av Viljas författare så småningom? Ett stort plus också för att förlaget har en egen blogg samt har en stor delaktighet på sociala medier. Jag gillar också böckernas format och snygga formgivning. Dessutom gillar jag verkligen att förlaget har en så bred utgivning med böcker som passar läsare med olika smaker. Svart lack t ex är en bok som passar unga killar, en målgrupp som annars inte har så många böcker att välja bland.

Viljas förlags hemsida

Vilja förlags blogg

One thought on “Månadens förlag: Vilja förlag

  1. Vilja är verkligen ”framåt”! Fick nyligen deras senaste katalog, ett imponerande utbud! Roligt att lättläst-utbudet uppmärksammas och utvecklas!

Comments are closed.