Maskrosbarnen och stöldligan

Maskrosbarnen och stöldliganMaskrosbarnen och stöldligan handlar om Isa och Noel. De är kompisar, men bara när ingen ser. Isa är livrädd att hennes kompisar ska se att de är vänner och tycka att hon är konstig. Fast mest av allt är hon rädd att någon ska upptäcka hennes mörka hemlighet, nämligen att hennes mamma dricker för mycket. Noel har också en hemlighet, att hans pappa lider av psykisk ohälsa. Kanske är det deras hemligheter som gör att de dras till varandra. Tillsammans kan de vara sig själva.

På orten där Isa och Noel bor härjar en stöldliga och när Isas mammas örhängen försvinner blir Isa anklagad. Av en slump upptäcker Isa och Noel stöldligans hemliga gömställe, men tjuvarna är dem hack i häl och det blir riktigt spännande och lite otäckt när tjuvarna jagar barnen.

Maskrosbarnen och stöldligan är skriven av Jenny Jennerhed. Det är en lättläst, tunn bok med korta kapitel. Trots att den är så kort innehåller den många olika teman. Vänskap, utanförskap, barn med trassliga hemförhållanden, skam, utsatthet, alkoholism, psykisk ohälsa och mobbing. Men det är också action, spänning och  dramatik. Det är en bra bok att läsa som högläsningsbok i en klass för att belysa alla de frågor som boken tar upp. Men den funkar också fint att läsa själv, även för den som inte är en van läsare. Det är ganska stor text och lite mer luft mellan raderna än det oftast brukar vara i kapitelböcker för mellanåldern. Jag vet inte om det kommer fler böcker om maskrosbarnen Isa och Noel men det känns så när jag läser den här boken. Det känns som att karaktärerna behöver fler böcker för att fördjupas, här skummar författaren bara lite på ytan när hon presenterar dem. Det är också många teman som ska rymmas på ganska få sidor, vilket gör att man inte riktigt hinner fördjupa sig i dem heller. Det ska därför bli spännande att se om det kommer fler böcker om Isa och Noel. Jag hoppas i alla fall det.