Familjen Knyckertz och Korvtjuven

Familjen Knyckertz och Ismans hemlighetSom ni kanske har sett så handlar årets julkalender om familjen Knyckertz. Julkalendern kommer förstås att ha ett specialskrivet manus, men om man vill lära känna karaktärerna innan det är december så kan man alltid passa på att läsa kapitelböckerna om den tjuvaktiga familjen. Hittills har det kommit fyra böcker och en femte kommer nu i vår. Jag har precis läst den fjärde boken, Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet som högläsningsbok för barnen och de tyckte mycket om den.

Familjen Knyckertz består av mamma Fia, pappa Bove, sonen Ture och lillasyster Kriminellen som kallas för Ellen. De har också en hund som heter Snuten och som de ofta säger Truten, Snuten åt. I familjen Knyckertz kan de bara inte låta bli att ta saker som inte är deras. Åtminstone gör alla utom storebror Ture det. Ture vill nämligen bli polis när han blir stor. Mamma Fia och pappa Bove är oroliga och hoppas att han hinner komma på bättre tankar innan den dagen.

Photo by Barnboksbloggen on February 12, 2021. May be an illustration.

Familjen Knyckertz granne heter Paul Isman. I denna bok spökar det i hans hus. Som tur är så är Ellen Knyckertz inte rädd för spöken, så hon går gärna dit och tittar. Men istället för ett spöke så hittar hon den försvunna gulddiamanten. Ellen gör upp en plan för att sno gulddiamanten, men när planen ska sättas i verket visar det sig att både Paul Isman och gulddiamanten är försvunna. Tänk om Paul Isman har blivit bortrövad av spöket?!

Photo by Barnboksbloggen on February 12, 2021. May be an illustration of text that says 'vill folja Om han inte sjalv. redo for Ture. kylla Ar inte fär han Sen Ellen gảr Ellen spanar it1natten. trädgard. viskar då?" illa utanfor Paul gräsmattan." Ellen. "Han utep berättar "Nu Paul sove inne' sova oroligt. Ellen och öppnar huset." spöken" sager det spökar "Gör finns nu!" "Det "Kom grinden. Isman sover släckta. Paul har ydligen bestämt iamanten. med och dig Snuten under alla lampor huset sova nne Ellen. mamma ställer diamanten. Pauls sig framsidan "Okej!" mamma 'När och inte Bove. Men fram viskar dyrken dyrken det undrar och pappa öppnar sig dörren Ellenha med alla istället?' läsen'.

Böckerna om familjen Knyckertz är roliga, fyndiga, kluriga, spännande och fyllda med twister. Det är ordvitsar, tjuverier, skojigheter och klurigheter som gör böckerna perfekta som högläsningsböcker med humor både för små och stora läsare. Perfekt för de barn som vill gå vidare från LasseMajas detektivbyrå men fortfarande läsa om mysterier och spänning.

Familjen Knyckertz och Ismans hemlighet är skriven av Anders Sparring, illustrerad av Per Gustavsson och utgiven av Natur & Kultur.

KorvtjuvenHäromkvällen läste jag också Korvtjuven som visserligen är en bilderbok, men som annars till stora delar påminner om böckerna om Familjen Knyckertz, framförallt när det gäller temat. Korvtjuven är en norsk bilderbok skriven och illustrerad av Marianne Gretteberg Engedal. Den handlar om Kjell och hans tjuvaktiga familj. Lilla Kjell bor tillsammans med sin stora och skrupelfria familj en bit utanför byn. Syskon, föräldrar, far- och morföräldrar… ja, hela familjen stjäl. Men Kjell vill inte vara en svart- och vitrandig tjuv. Han tjuvar bara åt sig sånt som ingen behöver. Han är inte bara en ofrivillig tjuv, utan också en helt oduglig tjuv enligt föräldrarna, just eftersom han stjäl endast sådant som ingen annan behöver.

En natt tvingas Kjell följa med på en tjuvräd och stjäla från en vän i skolan, Korv-Per. Det blir för mycket för Kjell. Han fattar ett beslut, nu är det slut med tjuvandet. Boken är humoristisk och fyndig, men med ett allvarligt tema i botten, nämligen att komma på vem man är samt att våga leva det liv som man önskar. För det är ju faktiskt så att vi är ju fria att skapa våra egna liv, även om man blivit född in i och vuxit upp i en familj full med tjuvar. Illustrationerna är myllrande, detaljfyllda, lekfulla och sprudlande. Illustrationerna växlar mellan små serierutor och stora uppslag, vilket passar perfekt till illustratörens stil och boken. Berättelsen är underfundig med ett fint barnperspektiv och berättarglädjen lyser igenom varenda sida. Korvtjuven har fått flertalet barnbokspriser hemma i Norge. Boken är utgiven av Bonnier Carlsen.

Photo by Barnboksbloggen on February 12, 2021. May be a cartoon of ‎standing and ‎text that says '‎KJELL STJÀL BARA SAKER SOM INGEN BEHOVER. MAMMA OCH PAPPA AR INTE NOJDA. HAN AR JU VARLDENS SĂMSTA TJUV. HAR HAN NĂNSIN STULIT NẤT PÀ RIKTIGT? NEJ. ATT PLOCKA SKRẮP AR INTE ATT STJALA, DET AR ATT TADA. OCH TJUVAR STADAR INTE دe‎'‎‎. Photo by Barnboksbloggen on February 12, 2021. May be an illustration of indoor.