Mat på minuten – matlåda och storkok

Nu när jag inte längre jobbar hemifrån så krävs det ofta att både jag och sambon behöver matlådor med oss på jobben, så snabba och smarta recept för storkok och matlådor går alltid hem. Boken Mat på minuten – matlåda och storkok innehåller just detta. Det finns dels enkla recept i stora satser som man kan frysa in och sedan tina upp och värma de dagar när man har ont om tid och dels recept på vardagsmat, det vill säga nyttiga och goda recept som tar max en halvtimma att laga, men som ändå ger en god middag och även tillräckligt för att ta med till lunch nästa dag.

När det gäller matlåda så är det lite speciellt eftersom det inte är alla rätter som funkar att frysa in och/eller värma upp i mikro. Potatis är en till exempel sådan ingrediens som inte passar för frysen, tycker jag. Jag tycker att man är ganska begränsad när man ska laga storkok av matlådor. Jag står gärna några timmar i köket på söndagen till exempel och lagar massor av mat så man har hela kommande vecka och gärna mer därtill också. Jag vill att det ska bli mycket av varje maträtt och att de ska vara effektiva att laga. Gärna sådana som sköter sig själva i ugnen, som lasagne eller på spisen, som köttfärssås. Gärna sådant man kan variera och som jag redan sa, som också smakar gott i fryst/tinat/mikrat tillstånd. Det gör att man blir ganska begränsad när man gör matlådor tycker jag. Köttfärssås är en standardmat för matlådor här hemma, liksom kycklinggryta. Men mer variation vore kul.

Därför var det spännande att bläddra i denna bok. Och jag blev inte besviken. Mat på minuten – matlåda och storkok innehåller gott om inspirerande recept som passar alla smaker. Bilderna var väldigt fina och recepten verkar enkla att följa. Här fanns många recept som jag gärna prövar framöver. Längst bak i boken fanns också ett avsnitt med fakta om basvaror, förvaring, hållbarhet och annat som kan vara bra att veta. Boken är skriven av Rick Rodgers och utgiven av Bonnier Fakta.