Matilda upptäcker

  

Som ni vet har jag ju temat lärorikt här på bloggen denna månad. Här är tips på två böcker som väl passar in på temat.

Matilda upptäcker majs och Matilda upptäcker tomat är två bilderböcker som båda fokuserar på att ge kunskap om och väcka intresse för grönsaker, råvaror, smaker och jorden. I källaren hemma hos Matilda står en magisk kastrull. Den ser inte märvärdig ut, men lyfter man på locket och tänker på en plats, så dras man in i ett magiskt matäventyr. Matilda tycker att det är spännande att resa iväg med den magiska kastrullen. Men allra bäst tycker hon att det är efteråt, när hon har kommit tillbaka. Då får hon träna på att laga mat och upptäcka smaker i pappas restaurangkök, precis som en riktig kock.

I Matilda upptäcker majs får man följa med på ett av Matildas matäventyr, upptäcka vart majsen kommer ifrån och hur den kan smaka. Matilda reser 1300 år bakåt i tiden till Mayaindianerna och letar efter en försvunnen regnstaty. I Matilda upptäcker tomat reser Matilda till Sicilien och deltar i en tomatsåstävling tillsammans med sin mormor.

Jag var faktiskt lite skeptisk till de här böckerna till en början, jag trodde att det skulle bli lite för tillgjort och att det pedagogiska skulle ta bort en del av läsglädjen. Men böckerna håller faktiskt en hög klass. De är positiva, spännande och roliga samtidigt som det pedagogiska finns där. Men det tar aldrig överhand, utan är snarare bara en extra krydda till berättelsen. Jag tror definitivt att böckerna skapar ett intresse för att laga mat och för att få reda på vart råvaror kommer ifrån. Att böckerna dessutom avslutas med ett recept och att finessen med provsmakningsprotokoll presenteras tror jag förstärker intresset. Jag gillar också att Matilda reser till andra länder och kulturer i böckerna, för det är sådant som behöver synliggöras hela tiden i svenska barnböcker. Dessutom är det ett stort plus att Matildas äldre släktingar, farfar och mormor, får stort utrymme i böckerna. Majs-boken är lite bättre än tomatboken, främst för att faktadelen smälter bättre in i berättelsen där. Men det är bra initiativ och jag ser fram emot att se fler delar i serien om Matilda.

Böckerna är skrivna av Frida Lundgren, illustrerade av Carina Ståhlberg och utgivna av Sensory Tales.