Matilda

29695373_o_3Min dotters favoritbok av Roald Dahl är Matilda och jag minns att även jag uppskattade den mycket när jag var liten.

Matilda är en väldigt smart liten flicka. Redan som femåring har hon läst alla de stora klassikerna och hon kan lösa de mest invecklade mattetalen. Hon är omtyckt av sina klasskompisar och hennes lärare, fröken Honung, är världens underbaraste. Man kunde tro att Matildas liv är helt perfekt, men så är det inte. Hemma har Matilda nämligen sina elaka föräldrar som hunsar och hånar henne. I skolan styr och ställer rektor Domderasson, som är världshistoriens vidrigaste och mest elaka rektor. Men så småningom upptäcker Matilda att hon har en speciell talang, en hemlig kraft, och hon tvekar inte att använda den för att skipa rättvisa.

Precis som de flesta andra av Roald Dahls barnböcker så är även Matilda skruvad och humoristisk. Det finns också många elaka partier i boken, som när rektor Domderasson lyfter upp barnen i håret och kastar iväg dem. Det är överdrivet skildrat, så som barn skrattar man. För oss vuxna finns det dock ett stråk av eftertanke också i boken och tankarna går till de barn som faktiskt i verkligheten är förbisedda, övergivna, ensamma, bortglömda, eller överkörda av vuxenvärlden. Jag själv kände igen mig i Matilda redan som barn minns jag och nu som vuxen känns igenkänningen ännu starkare. Inte för att jag var utsatt för samma elakheter som barnen i Matildas skola eller för att mina föräldrar var elaka som Matildas. Däremot kunde jag också tidigt läsa och var duktig i skolan. Tyvärr sågs aldrig det som något positivt, och jag fick sällan svårare uppgifter, utan istället fick jag sitta och vänta på de andra eller hjälpa de andra. Redan i ettan minns jag att jag var extrafröken åt flera barn i tvåan. Jag fick sitta och lyssna när de läste högt, rätta dem om de sa fel och ge dem en guldstjärna om de läst bra. Jag var stolt över uppgiften då, men som vuxen känns det så fel.

Matilda är skriven av Roald Dahl, illustrerad av Quentin Blake, utgiven av Rabén & Sjögren och finns att köpa bland annat på Adlibris och på Bokus.