Matlådan

Många har med sig matlåda på jobbet, antingen av ekonomiska eller av praktiska skäl. Eller för att helt enkelt veta exakt vad man äter, vilket ju underlättar om man går på diet eller har någon allergi. Matlåda kan ju också vara smidigt att värma även om man inte jobbar. Är man t ex föräldraledig kan det vara skönt att ha något att värma till lunch istället för att behöva laga varm mat två gånger om dagen. Men matlådor kan också vara lite trixiga, all mat passar inte för att värma upp och faktum är ju också att variation förnöjer. Därför kan det vara kul att få inspiration från en receptbok som fokuserar just på matlådan.

Matlådan är skriven av Annika Mogensen och recepten är skapade av Henrik Lyberg. Boken och likaså recepten är indelade under kategorierna Grönt, Klassiker, Långkok, Lyx, Kallt och Sött. Här finns alltså exempelvis goda vegetariska recept på grönsakslasagne, broccolipaj och quorngryta, liksom klassiska rätter som pytt i panna, färsbiffar, fiskgryta och fläskfilé, långkok som köttfärssås, chili con carne på svenskt vis och pulled pork och kalla rätter som spansk tortilla, gazpacho, kycklingssallad och potatissallad. I lyxavsnittet hittar vi bland annat crepes med kantarellfyllning och vitvinskokt lax. Det kan ju vara gott och lyxigt även med något sött efter maten, så som kakaobollar med dadlar och kokos eller vita müslitoppar med nötter.

Det som recepten i boken har gemensamt är att de är enkla att följa, men ger goda smakupplevelser. Trots att det många gånger är klassiska rätter i grunden så har de ofta en modern, ny twist som gör att rätterna känns nya och inspirerande. Det finns gott om bilder och formgivningen är snygg och fräsch. I början av boken finns också ett kapitel som handlar just om matlådor och som innehåller gott om smarta tips för just matlådan.

Matlådan är utgiven av Ordalaget och finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.