Max och Maja

         

Max och Maja är två nya bilderbokskaraktärer skapade av en av mina absoluta favoriter när det gäller pekboks- och bilderboksmakare, nämligen Axel Scheffler. Det ska komma en hel serie böcker om Max och Maja för de yngsta barnen och de två första böckerna i serien har redan kommit: Den lilla pölen och Den snabba sparkcykeln. Böckerna riktar sig till de allra yngsta barnen, strax efter pekboksstadiet ungefär. De är i stort format med vadderat omslag. Texten är mycket enkel och bilderna är, som alltid, underbart charmiga. Böckerna handlar om vänskap och relationer och de känns precis lagom för målgruppen.

Max och Maja – den snabba sparkcykeln handlar om när Max var ute och åkte sparkcykel. Han mötte då Maja som så gärna ville åka på sparkcykeln. Därför tog hon sparkcykeln av Max och åkte iväg. Men hon kunde ju inte åka sparkcykel så bra, så hon ramlade och slog sig. Snälla Max tog hand om Maja trots att hon tagit hans sparkcykel. Maja sa förlåt, de blev vänner igen och lekte i sandlådan istället.

Max och Maja – Den lilla pölen handlar om när Max och Maja skulle leka tillsammans hemma hos Maja. De lekte jättemycket och så åt de mellanmål och Max drack mycket för han var så törstig efter allt lekande. Sedan lekte de igen, så mycket så att Max glömde bort att kissa. Plötsligt kom en pöl på golvet! Som tur är så tog Maja hand om Max. Hon torkade golvet och lånade ut nya kläder till honom. Sedan kunde de leka vidare igen.

Som ni ser så är det väldigt enkla historier, perfekta för de yngsta barnen. Böckerna handlar också om saker som barnen kan relatera till. Jag tycker om dessa böcker. Enda minuset är kanske det stora formatet och de tunna boksidorna, som inte fungerar så bra för de mindre barnen som vill bläddra själva och titta på bilderna.