Men ta tag i tyglarna då!

Hästtjejen Helena faller av Prippen. I samma ögonblick förändras hela hennes värld och bilden av henne själv. Men också synen på stallet och ridskolan där hon rider. Vem är hon? Vem vill hon vara? Frågorna leder henne vidare…

Men ta tag i tyglarna då! är ingen vanlig hästbok, men oj vad den är bra och det är framförallt för att den är så annorlunda och realistisk som den känns bra. Som gammal hästtjej känner jag igen mig jättemycket. Boken skildrar verkligen många av de jobbiga känslor som kan vara förknippade med ridskolemiljön, som dåliga ridlärare och dålig sammanhållning i stallet. Sådant som man inte brukar prata om eller låtsas om, för man är ju i stallet för att man älskar hästarna. Det här är en väldigt bra skildring av hur det är att vara hästtjej.

Men boken har också en negativ sida. Den riktar sig till tonåringar, 12-15 år, och det tycker jag att karaktärerna och storyn gör också. Men läsnivån är betydligt lägre. Språket är mycket enklare än för tonåringar och boken är alldeles för kort. Man hinner bara nosa på storyn, man vill gärna läsa mer och se hur det går för Helena. Boken är skriven av Kristina Westerlund och utgiven av Opal förlag.