Min brorsa heter Noa

Min brorsa heter NoaMin brorsa heter Noa är en kapitelbok om vänskap, syskonskap, nazism och rasism sett ur en åttaårig flickas perspektiv. Boken handlar om Noa som bor tillsammans med sin mamma och sin 16-åriga bror Noa. Hennes bästa kompis heter Anisa. Brorsan Noa blir mer och mer förändrad. En dag kommer Saga och Anisa på Noa med att spreja hakkors. Han säger att nazister är det bästa som finns och att de hatar sådana som Anisa. Men Saga och Anisa är ju bästisar. Och Noa är Sagas brorsa. Hur ska det nu gå med Sagas och Anisas vänskap?

Min brorsa heter Noa vänder sig till barn mellan 6-9 år och det är en läsa-själv-bok indelad i många korta kapitel med massor av illustrationer. Men den funkar också bra, kanske till och med bättre som högläsningsbok, inte minst med tanke på det starka temat som troligen väcker frågor under läsningen. Först tänkte jag att temat är lite väl smalt – hur många kan känna igen sig i att vara syster till en nynazist. Men de tankarna övergav jag snabbt. Tvärtom så är ju detta en bok för väldigt många. Alla de barn som undrar vad som händer i världen med Sverigedemokraternas framväxt, främlingsfientlighet, demonstrationer och motdemonstrationer. Min brorsa heter Noa är en bra utgångspunkt till samtal om alla dessa angelägna, men svåra och starka frågor. En bok som behövs, även om jag önskar att det inte vore så.

Anna-Clara Tidholm är som vanligt en mästare på barnperspektiv och har lyckats mycket bra att fånga åttaåriga Sagas förvirring och hennes naivitet men samtidigt lojalitet gentemot brorsan känns alldeles trovärdigt. Som vuxen känner jag också mycket med mamman vars sorg verkligen lyser igenom, till och med så pass att hon glömmer att det är jobbigt även för Saga mitt i allt som händer. Tidholm har valt att inte illustrera själv denna gång utan Joanna Hellgren står för bilderna som genom sin stämning och sina mörka färger passar utmärkt till texten. Boken är utgiven av Alfabeta förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Min brorsa heter Noa

Comments are closed.