Min pappa och jag

Min pappa och jagMin pappa och jag är en finstämd bilderbok som handlar om en pappa och hans barn. Pappan kan inte gå, det har han inte kunnat sedan han var liten. Det får vi veta redan på första uppslaget. Han sitter i rullstol på bilden. Vi får också veta att pappa ofta säger förlåt. Han säger förlåt för att han inte kan vara med och cykla, åka skridskor, simma i havet eller sparka boll. Men barnet säger hela tiden att det gör ingenting, för det finns så många andra saker de kan göra tillsammans:

Ibland säger mina kompisar att de har varit och åkt skidor eller bananbåtar med sina pappor.

Då berättar jag vilken fantastisk kock du är. Och jag berättar hur kul det är att rita med dig.

Jag berättar att du kan namnen på alla fåglar som finns och att du till och med kan bli kompis med ekorrar.

Pappa, jag vet att du är ledsen. Men det behöver du inte vara. Jag är jätteglad att få vara tillsammans med dig.

Kanske blir det lite väl snusförnuftigt emellanåt. Men andemeningen är fin och hela bilderboken är så otroligt vacker. Och jag tänker att den här boken behövs. Dels som komplement till alla fartfyllda, spännande, färgglada bilderböcker om monster och spöken och läskiga saker. För Min pappa och jag är lågmäld, finstämd och vacker i sin enkelhet. Dels också för att det inte finns så många bilderböcker där karaktärerna har funktionsvariationer av olika slag och här skildras så tydligt att trots att huvudpersonen inte kan just gå, så finns det oändligt många saker han kan göra ändå. Dels behövs den här bilderboken för att den skildrar kärleken mellan dotter och far på ett sätt som inte skildras i så många andra barnböcker. Och dels behövs den också för att boken ursprungligen är skriven på koreanska och vi behöver större representation även när det gäller huvudpersoner med annan hudfärg än vit, och fler barnböcker skriven av icke-nordiska, icke-europeiska författare. Illustrationerna samspelar fint med texten och det är detaljrika, varma, milda kritteckningar som lär tilltala såväl små som stora läsare.

Min pappa och jag är skriven och illustrerad av Nari Hong. Den är utgiven av Kikkuli förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.