Modern och underbar saga där flicka får flicka

kristalla.jpgSagolikt bokförlag är ett nystartat bokförlag med avsikt att ge ut sagoböcker som handlar om barn som väljer andra vägar än de ”ska” göra. Hittills har de kommit ut med en bok, Prinsessan Kristalla och i december kommer nästa bok.

Prinsessan Kristalla handlar om Kristalla, en prinsessa som uppfostras precis som prinsessor vanligtvis uppfostras. Men hon vill inte finna sig i det liv hon blir påtvingad. När hon inte får leka med sin kompis Vilda längre, för att Vilda inte är av kungligt blod så slutar Kristalla att skratta. Några år senare har Kristalla vuxit upp och Kungen och drottningen vill att hon ska gifta sig med en prins, den prins som lyckas få henne att skratta och lyckas döda den drake som skrämt befolkningen under så många år. Men Kristalla vill inte ha någon prins.  Hon rymmer för att smida sig ett svärd som hon kan använda för att försvara draken med. Svärdsmiderskan är ingen mindre än Vilda, som även hon har vuxit upp. Flickorna blir kära i varandra. Boken slutar med att Kristalla blir vän med draken och flickorna gifter sig med varandra i prinsessbrudklänningar.

Det här är en sagobok med mycket text och stora, härliga bilder. Bilderna är stämningsfulla, de har milda färger och ett slags trollskt skimmer. Även om det är mycket text så är texten lättläst och boken lockar verkligen till vidare läsning. Boken vänder sig till barn mellan 6-9 år. Framförallt lockas nog tjejer som tycker om sagor och prinsessor, men även killar som tycker om drakar och äventyr kan med fördel läsa boken. Boken har ett tydligt budskap – att det ska vara okej att vara annorlunda. Man ska kunna göra vilka val man vill, gifta sig med vem man vill, utbilda sig till vad man vill, göra vad man vill – oavsett om man är flicka eller pojke, oavsett om man är en människa av folket eller om man är en kunglighet. Jag tycker om den här boken, den borde finnas på alla förskolor och skolor. Jag ser fram emot nästa bok som kommer i december, Kalle i klänning.

Bokinformation:
Titel: Prinsessan Kristalla
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt bokförlag
Övrig info: Inbunden sagobok med 48 sidor. Utgiven 2008.