Monsterdeckarna

Mysteriet på museet  Piratens vålnad

Som ni nog har märkt så är Mårten Melin inte bara en väldigt populär, utan också en väldigt produktiv författare. Nu har han påbörjat en helt ny serie som heter Monsterdeckarna. Hittills finns två utkomna titlar, nämligen Piratens vålnad och Mysteriet på museet. Som titlarna antyder om så är det spännande och lite läskiga böcker som ingår i denna serie.

I Piratens vålnad är huvudpersonerna Leo och Loretta på semester. De ska gå på ett piratmuseum för att se piratdrottningens gamla skuta. De betalar inträde och hinner precis med dagens sista visning. Där får de veta att piraten spökar inne på museet. Men plötsligt känner sig Loretta alldeles konstig. Hon är yr, så de går tillbaka till hotellrummet där Loretta genast somnar. Morgonen därpå får de veta att det varit inbrott på caféet under natten och tjuven var väldigt lik Loretta. Stölden på caféet följs av fler märkliga händelser och snart börjar Leo tro att Loretta går i sömnen. Hur skulle annars alla mystiska saker kunna hända? Det kan väl inte vara piratens vålnad som är inblandad?

I Mysteriet på museet ska Leo och Loretta äta pizza. När Loretta hämtat pizzorna på pizzerian möter hon en vampyr. Hon blir så rädd att hon springer hem direkt, men Leo visar henne tidningen där det står att ett vaxmuseum ska öppnas nästa morgon och det måste ha varit en av dockorna som Loretta sett. Nästa dag beger de sig till museet och det visar sig att en av vaxdockorna är borta, nämligen den som föreställer vampyren Dracula… Tur att Loretta och Leo kan lösa mysteriet med den försvunna vampyren.

Det här är två böcker som vänder sig till de som knäckt läskoden men ännu inte riktigt kommit igång med riktiga kapitelböcker. Det är lättlästa böcker med stor text, mycket luft på sidorna och illustrationer på varje sida. Dialoger och pratbubblor hjälper till att föra berättelsen framåt. Bokens layout påminner lite om en serietidning och jag kan tänka mig att den lockar även läsovilliga barn. Illustrationerna av Jimmy Wallin är färgglada och innehåller många detaljer att titta på. Berättelsen är händelseinriktad, har ett högt tempo och det är spännande hela tiden. Att den är kryddad med spöken, vampyrer och andra monster gör säkert sitt till att skapa och behålla läsintresse hos barnen. Jag tror att de här böckerna kommer att bli populära. Och tröttnar barnen på att läsa själv fungerar de lika bra som högläsningsböcker. Det är Rabén & Sjögren som ger ut böckerna.

Piratens vålnad och Mysteriet på museet finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).