Studieteknik – så lyckas du med dina studier

Studieteknik : SÃ¥ lyckas du med dina studierStudieteknik – så lyckas du med dina studier är, precis som titeln berättar, en bok fylld med tips på studieteknik. Boken vänder sig till högskole- och universitetsstudenter, men tipsen kan också användas av elever på gymnasiet, komvux och yrkesutbildningar.

I boken får man exempelvis lära sig planera sin tid, hur man sållar fram den viktiga kunskapen ur stora mängder information, hur man studerar inför tentor, skriver akademiska texter och presenterar sina rapporter muntligt. En modell med fem steg presenteras, där det finns fem tydliga steg som hjälper en att skaffa överblick, hitta en strategi och bearbeta informationen.

I det första kapitlet får man fundera en del över vem man själv är som student, hur man är som person och vilket sätt man bäst lär sig på. Man får också fundera lite över vilka mål man har med sina studier och vilken motivation man har. I nästa kapitel presenteras modellen Sitra och detta avsnitt är det största i boken. Därefter kommer särskilda kapitel om akademiskt skrivande, presentationsteknik, informationssökning, miljö och rutiner, fokuserade studier samt om kunskap och lärande.

Det jag gillar med boken är att den är skriven av en författare som själv pluggat och jobbat vid svenska högskolor, vilket innebär att det är ett svenskt perspektiv på studietekniken. Det här är vad som fungerar för oss som pluggar i Sverige helt enkelt. Jag som själv studerat vid fem olika högskolor och universitet runtom i landet känner väl igen mig i det han skriver och kan enkelt ta till mig av alla råden just eftersom jag vet att de skulle fungera i praktiken. Det jag också gillar med boken är att råden är så handfasta och konkreta så man kan tillämpa dem direkt. Visst finns det beskrivningar av olika metoder och modeller, men de beskrivs för att man ska kunna använda dem och ha nytta av dem. Boken är fylld med konkreta tips och råd som man kan testa i sin egen studievardag. Ett plus också för den snygga och pedagogiska formgivningen där texten blandas med illustrationer, checklistor och faktarutor.

Studieteknik – så lyckas du med dina studier är skriven av Håkan Fleischer, utgiven av Natur & Kultur och finns att köpa på Adlibris och på Bokus.

One thought on “Studieteknik – så lyckas du med dina studier

Comments are closed.