Monstret i gruvan

Monstret i gruvanMonstret i gruvan är den tredje och avslutande boken i serien Bråfalls hemlighet. De två första böckerna i serien, Trollen i skogen och Jättarna i berget skrev jag om i våras. Nu får vi äntligen läsa slutet av trilogin. Dessutom har det nu också kommit ut en faktabok om de monster och väsen som rör sig i Bråfalls skogar som heter just Bråfalls väsen och den passar ypperligt för vetgiriga monsterälskande barn som vill fortsätta läsa om Bråfalls värld.

I denna avslutande bok är tempot och spänningen hög. Astrid råkar falla ner i det hål i marken där monstret kommer upp ifrån. Sedan är det upp till Astrid att stoppa monstret. Annars kommer det att bli precis som då, för 80 år sedan, när blodet flöt i Bråfall.

Boken är lättläst och med ett driv som gör det svårt att sluta läsa. Det är ohyggligt spännande och samtidigt är det en intressant knorr på berättelsen. Dessutom slutar det förstås lyckligt. Det här är en bokserie som passar många barn, både som högläsning och att läsa själv. Det är lagom läskigt, spännande väsen och samtidigt vardag och realism i ramberättelsen. En fantasyberättelse som lånat drag ur nordisk folktro. De har väldigt fina och lockande omslag och de är även illustrerade invändigt med svartvita bilder av Anders Végh Blidlöv.

Monstret i gruvan och de andra böckerna i serien Bråfalls hemlighet är skrivna av Charlotte Cederlund och utgivna av bokförlaget Hegas.