Tre faktaböcker om väsen och monster

Här kommer tre spännande faktaböcker om väsen och monster av olika slag, perfekta att sätta i händerna på nyfikna, skräckintresserade barn i åldern 9 år och uppåt.

Mer väsenologi   Skräck : stora boken om mörkrets monster - från vampyrer till zombier   Bråfalls väsen

Mer Väsenologi är Ingela Korsell och Reine Rosenbergs andra faktabok om väsen. Den första boken, Väsenologi, kom förra året och nu är det alltså dags för en uppföljare. Det är en lättbegriplig, välskriven och vetenskapligt grundad faktabok om väsen i nordisk folktro som vänder sig till läsare från 9 år. Här får man till exempel möta Lyktgubben, Gårdstomten, Djävulen, Pesten, Askfrun, älvor, jättar och gastar. Varje väsen presenteras med ett faktauppslag och en sägen som handlar just om detta väsen. Längst fram i boken finns snabbfakta om väsenologi, folktro, väsen och sägner. I boken finns också avsnitt om magi och häxeri, magiska tidpunkter och platser, tal-magi, magi-ritualer, djur i folktron, ord och uttryck, landskapsväsen och mycket annat intressant för den som är intresserad av etnologi, väsen, sägner och nordisk mytologi. Bokens upplägg gör läsningen varierande och man lockas hela tiden att få läsa mer. Kombinationen av fascinerande fakta, spännande berättelser, humor och läskiga illustrationer gör att boken passar läsare från 9-99 år, precis som det står på försättsbladet. Boken är utgiven av Natur & Kultur.

 

Skräck – stora boken om mörkrets monster – från vampyrer till zombier är skriven och illustrerad av skräckmästaren Peter Bergting. Det här är en välskriven och genomarbetad bok som ger en djupdykning in i skräckens värld. Här finns alla de mest klassiska och välkända monstren från böckernas och filmernas värld, som Frankensteins monster, Dracula och Chtulhu, men också otäcka clowner, onda dockor, huvudlösa ryttare och monster från moderna vandringssägner som Slenderman. Varje monster presenteras på ett uppslag med en helsidesbild och ett faktaavsnitt som berättar intressant, fascinerande fakta. Här finns också avsnitt om asiatisk skräck, teknologisk skräck, vetenskaplig skräck, skräck i serier, monster från rymden, moderna häxor, skräckens framtid och mycket mycket mer. En välfylld, blodisande uppslagsbok för alla som är intresserad av skräckgenren. Boken är utgiven av bokförlaget Semic.

Bråfalls väsen är en faktabok som är knuten till serien Bråfalls hemlighet som Charlotte Cederlund skrivit. Här i denna bok har hon samlat fakta om de oknytt och väsen som rör sig i Bråfalls skogar. Det är till exempel troll, jättar, vittror och hustomten. Boken är precis som böckerna i serien lättläst. Illustrationerna av Lisa Medin och Anders Végh-Blidlöv får ta stor plats och texten presenteras kortfattad, ofta i punktlistor eller pratbubblor. Jag har skrivit om de andra böckerna i serien tidigare (här och här) och denna bok är jättebra för att gå vidare och läsa mer om de väsen som förekommer i böckerna ifall man vill stanna kvar i Bråfalls värld lite till. Men boken passar också bra att läsa fristående, man behöver inte ha läst de andra böckerna utan det räcker att man är intresserad av olika väsen. Boken är utgiven av Hegas förlag.