Mördarkatten

en-mordarkatts-dagbok     mordarkattens-aterkomst

En mördarkatts dagbok och Mördarkattens återkomst är två roliga och fartfyllda böcker för de lite mer vana nybörjarläsarna. Böckerna handlar om katten Tuffy, kvarterets stora skräck. I den första boken släpar Tuffy hem döda djur för att imponera på familjen han bor hos. Men de blir inte alls så imponerade som han hade trott. Och när han släpar hem grannens döda kanin har han definitivt gått för långt… I den andra boken ska familjen åka på semester. Tuffy är jätteglad. Han planerar att strunta i kattvakten och istället leva rövare med sina kompisar. Men precis som vanligt så går saker och ting inte alltid som Tuffy har tänkt sig…

Tuffy är en busig och rolig karaktär. Boken är skriven i jag-form, så man får verkligen leva sig in i den charmiga kattens liv och tankar och det är oerhört träffsäkert. Se bara inledningen till den första boken om Tuffy:

Okej, okej. Så skjut mig. Jag dödade fågeln. Hallå, jag är en katt. Det är mer eller mindre mitt jobb att krypa omkring i trädgården och jaga gulliga små pippifåglar som knappt klarar av att flyga från den ena häcken till den andra.

Och inledningen till den andra boken:

Okej, okej! Så smäll mig på mina små gulliga ulliga tassar. Jag strulade till det. Verkligen. Och okej! Dra mig i svansen. Det blev lite av en kattbrottsvåg av det hela. Så vad ska du göra åt saken? Konfiskera min matskål och säga att jag är en stygg kisse?

Böckerna vänder sig till barn mellan 6-9 år. Åldersangivelsen tycker jag dock kan vara lite mer generös. Som högläsningsböcker funkar de även bra för yngre och humorn i böckerna vänder sig även till äldre barn och vuxna. Själv läste jag dem som högläsningsböcker för mina barn och de passar de riktigt bra till, men de funkar absolut även som läsa-själv-böcker. Böckerna har stor stil, mycket luft, korta kapitel och många bilder, men det är dock rätt mycket text i dem, så de funkar inte för de färskaste nybörjarläsarna.

Böckerna om mördarkatten är skrivna av Anne Fine, illustrerade av Emma Göthner och de är utgivna av Lilla Piratförlaget. Böckerna finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).