Ekon

ekonEkon är en ungdomsbok som handlar om Alva. Alva går i nian och är sådär allmänt less på skolan och livet som ju tonåringar kan vara. Men efter jullovet sitter en ny tjej i klassrummet. Alva försöker låtsas som ingenting, men hon dras till henne redan från början. Liv heter hon och de båda närmar sig sakta varandra. Men Liv är mystisk och tystlåten. Ibland är hon i skolan, ibland är hon bara borta. Det är inte lätt att förstå sig på Liv. Alvas kompisar märker ingenting av det som pågår. Alva är lyckligare än någonsin, men också ensammare än någonsin. En dag försvinner Liv på riktigt och då rasar Alvas tillvaro samman. Nu finns bara ekon kvar av det som en gång var. Hur ska Alva gå vidare?

Det här är en väldigt stark bok. Från början när jag läste den så var jag bara glad över att äntligen hittat en ungdomsbok om homosexuell kärlek och där kärleken dessutom skildras så självklart som i denna bok. Men ju mer jag läste, desto mer insåg jag att det inte var bokens enda tema. Faktum är att det finns två starka teman till. Psykisk ohälsa är det ena. Det andra temat är svårt att avslöja utan att avslöja för mycket om vad som händer i boken. För jag tycker nämligen att ni bör läsa den. Boken innehåller så mycket. Föräldrarnas oförmåga att förstå vad som händer med Alva. En styvmammas frustration över att inte kunna finnas där så mycket som hon skulle vilja. Skolan som inte märker vad som pågår. Och så vidare i all oändlighet. Det är några dagar sedan jag läste ut boken nu, men jag har fortfarande inte släppt den.

Boken är alltså otroligt stark och läsvärd. Det finns mycket svärta, men också en enorm kärlek och faktiskt en smula hopp också. Tempot är högt i boken och det som händer, händer under en kort, intensiv tid. Berättartekniskt så är författaren suverän på att fånga känslor och stämningar. Man lever sig in med Alva och hennes känslor och tankar. Det som är minus med boken är att jag tycker att den har för lite person- och miljöskildringar. Inte så att man blandar ihop personerna i boken, men man kan inte riktigt se dem framför sig. Samtidigt som jag är glad över att det är så självklart med den homosexuella kärleken så saknar jag också en reflektion från Alvas sida. Hon accepterar direkt att hon är kär i en tjej, hon ifrågasätter det inte alls. Jag saknar tankarna som borde finnas hos henne och jag tänker att de tankarna borde många kunna känna igen sig i, så de fattas.

Ekon är skriven av Camilla Jönsson och utgiven av B Wahlströms. Boken finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.