Morsarvet

morsarvetMorsarvet är Christina Granboms debut och det är också en riktigt bra sådan. Boken handlar om Mildred Carlesten som efter en tid som polis i Stockholm kommer tillbaka till den lilla byn Kungsör för att jobba. Med sig i bagaget har hon både ett trasigt förhållande och skulden över att i tjänsten ha tvingats skjuta ihjäl en människa.

Återigen hittar vi alltså en deckare där huvudpersonen har en hel del i sitt bagage. Det känns ju igen från många böcker och filmer vid det här laget. Men trots detta så tycker jag att Mildred verkar vara en sympatisk person och det hon har i bagaget är inte några osannolika händelser, alla har väl drabbats av problem i kärlekslivet så det är ju lätt att känna igen sig i och vem vill inte flytta och börja om på nytt när något sådant har hänt. Att skjuta ihjäl en person är förhoppningsvis inte lika många som känner igen sig i visserligen, men å andra sidan så känns det som en händelse som mycket väl skulle kunna hända om man jobbar som polis i Stockholm och det går ändå att relatera till händelsen och förstå hur oerhört jobbigt det skulle kännas, även om man skulle veta att man inte har något val i den givna situationen. Trots Mildreds namn är hon ung och hon är också en intressant person som åtminstone jag gärna lär känna närmare i fler böcker. Just det att karaktärerna är så vardagliga gör att boken känns realistisk och trovärdig.

Kriminalfallet i Morsarvet inleds med att två kroppar hittas skändade i skogarna runtomkring Kungsör. Först verkar spåren inte leda någonstans. Man hittar inget i registren och det verkar vara flera personer inblandade. Byns kyrkoherde erbjuder sig att hjälpa till och det visar sig att känslor mellan honom och Mildred uppstår och växer sig allt starkare. Han har visserligen problem att handskas med sin hårda uppväxt, men trots allt lyckas Mildred börja tro på kärleken igen.

Att läsa om Mildred som börjar få upp hoppet om kärlek igen känns glädjande. Men därefter tar boken en vändning som jag inte kunde förutse. Spänningen biter sig fast och det är svårt att sluta läsa eftersom jag vill veta hur det slutar. Och slutet är också oväntat.

Det jag saknar med boken är riktigt bra miljöskildringar. Efter att ha läst boken känner jag förvisso att boken har skildrat livet i en svensk småstad och hur det är att jobba som polis i en sådan stad, men jag har inte fått någon speciell känsla för just Kungsör och det tycker jag är synd, för miljöskildringarna i svenska deckare tycker jag är en av de största behållningarna (tänker till exempel på Anna Janssons deckare som utspelar sig på Gotland och på Åsa Larssons som utspelar sig i Kiruna eller för den delen Wallanders Ystad). Jag tycker också att boken innehåller lite väl många karaktärer och parallellhistorier, men om detta är tänkt att bli en serie kanske de knyts ihop så småningom.

Vid lite googlande upptäckte jag att nästa bok om Mildred just kommit ut. Den heter tydligen En god gärning och nu måste jag bara se till att få tag på den, för Mildred vill jag inte släppa.

Morsarvet är utgiven på Hoi förlag. Den finns bland annat att köpa på Adlibris och på Bokus.