Fotbollsstjärnor

Fotbollsstjärnor heter serien från Olika förlag med böcker om tjejer och fotboll som är inspirerade av olika landslagsstjärnor. Tidigare recenserade jag Sätt straffen, Charlotte, som är inspirerad av Charlotte Rohlins barndom. Nu har det kommit två nya böcker i serien.

hund-pa-planHund på plan! är del två i serien om Charlotte. Nu är seriespelet snart slut. Charlotte och hennes lag IF Ekby ligger bra till. Men för att ha en chans måste de vinna fler matcher. Det är full koncentration som gäller och ingenting får gå fel. Absolut inte en hund som kommer in på planen och stör. Efter det går allting fel. Inte nog med att hunden gjorde så att Charlotte förlorade sin målchans och laget tappade koncentrationen – Charlotte trampade dessutom fel och skadade knät. Tänk om hon inte kan spela i den stora seriefinalen på lördag!

passa-bollen-ropar-kossePassa bollen! ropar Kosse handlar däremot inte om Charlotte, utan denna bok är inspirerad av landslagsstjärnan och PSG-stjärnan Kosovare Asllanis barndom. Kosse älskar att spela fotboll, men hon har ingen att spela med. Kompisarna är sisådär intresserade och storebrorsorna vill inte ha henne med. Men som tur är ska hennes klass spela i en fotbollsturnering, så nu måste de börja att träna. Och ju mer man tränar på fotboll, desto bättre blir man, och desto roligare blir det också. Det visar sig att Kosses kompis Emma blir riktigt fotbollsfrälst till slut. Om det ändå inte vore så att de skulle spela mot de elaka tjejerna Emine och Felicia från den andra skolan. Det här blir en fotbollsmatch som Kosse och hennes klass bara måste vinna!

Båda böckerna handlar alltså om tjejer och fotboll, och bara det gör dem relativt unika och viktiga. Precis som i den tidigare boken i serien så handlar dock böckerna inte enbart om fotboll, utan också om livet runtomkring och framförallt är det vardagen som speglas, så igenkänningsfaktorn är stor. Det handlar inte om några dramatiska händelser, utan om vardagslivet för fotbollsintresserade tjejer i lågstadieåldern och det räcker gott och väl. Böckerna är lättlästa och riktiga sträckläsarböcker. Riktigt bra!

Passa bollen! ropar Kosse är skriven av Anja Gatu och illustrerad av Maria Källström. Hund på plan! är skriven av Jennifer Wegerup och illustrerad av Bettina Johansson. Båda böckerna utges av Olika förlag. Böckerna finns bland annat att köpa på Adlibris (här och här) och på Bokus (här och här).

One thought on “Fotbollsstjärnor

Comments are closed.