Mulle Meck 25 år

Bildresultat för mulle meckBarnboksfiguren Mulle Meck fyller 25 år i år. Det var 1993 som George ”Jojje” Johansson och Jens Ahlbom kom ut med den första Mulle Meck-boken som kom att få titeln Mulle Meck bygger en bil. Sedan dess har de gett ut över 35 böcker om Mulle Meck och hans boxerhund Buffa. Mulle Meck finns också på DVD, som dataspel och som appar. På flera ställen runt om i landet kan man möta Mulle Meck och hans vänner i olika lek- och äventyrsparker. Här i Hudiksvall till exempel finns Mulle Meck i Glada Hudik.

Mulle Meck är en samlare. Han samlar på apparater, grunkor, manicker, mojänger och molijoxer. Av dessa bygger han olika föremål, till exempel bilar och båtar. Böckerna om Mulle Meck är därför inte bara roliga berättelser, utan de är också väldigt lärorika och även inspirerande. Precis som det går att läsa i ett citat av Barnens Bokklubb på baksidan av en Mulle Meck-bok:

Hans skaparglädje går inte att ta miste på och jag tror den är både smittande och inspirerande för barnen.

IMulle meck bygger en bil år är det som sagt 25-årskalas och det kommer att uppmärksammas på många sätt runt om i Sverige. Exempelvis ger En bok för alla ut ett nytryck av debutboken Mulle Meck bygger en bil. Men det kommer också två helt nya böcker om Mulle Meck och Buffa, nämligen Mulle Mecks stora bok om bilar och Mulle Mecks stora bok om maskiner som är två alldeles nya, stora samlingsvolymer. I höst kommer ytterligare en bok, en vintersaga om Mulle och Buffa. Det firas dessutom på de olika äventyrsparkerna runt om i landet och många bibliotek och förskolor uppmärksammar födelsedagen med kalas och pyssel. Mulle Mecks skapare gör också en turné runt landet där de träffar läsarna.

Mulle Meck bygger en bil har som sagt kommit i en fin nyutgåva av En bok för alla. I den boken bestämmer han sig alltså att bygga sig en bil av några av alla de manicker, mojänger och molijoxer som han samlat på sig. Han vill nämligen se vad som finns vid andra änden av vägen där han bor. För om en väg har en ände i ena änden, måste den också ha en ände i den andra, tänker Mulle Meck. Sedan börjar han leta bland alla sina grejor och grunkor och bygger sakta men säkert något som liknar en bil. Men han glömmer något. Bilen startar inte. Och ingenting låter under huven. Visst ja, motorn! Som tur är så har han sparat Farfars gamla T-fordsmotor. När även den sitter fast i bilen så är det dags att åka. Han och Buffa åker runt sjön, följer vägen bortom bergen, till vägs andra ände. Vad de får se där får vi inte veta, men jag gissar att de barn man läser boken för har många idéer och gissningar, så det finns en hel del att spinna vidare på. Med en rolig och spännande berättelse får barnen lära sig om hur en bil ser ut och fungerar, och dessutom får de se att allt inte alls behöver vara så svårt, det är bara att skapa och prova på.