Musse och Helium

Musse & Helium. Mysteriet med hålet i väggen Musse & Helium. Jakten på Guldosten Musse & Helium. Äventyret i Lindrizia SIGNERAD: Musse & Helium. I Duvjägarnas klor

På ena skolan där jag jobbar har böckerna om Musse och Helium blivit stor högläsningssuccé. Bokserien om mössen Musse och Helium och deras äventyr består av fyra böcker.

I den första boken, Mysteriet med hålet i väggen, får vi lära känna karaktärerna. De två mössen, Musse och Helium, bor hemma hos människan Camilla. Men en dag upptäcker de ett mystiskt hål i väggen där de sugs ner och hamnar i en värld helt olik vår som kallas för Djurriket. Det visar sig att Musse och Helium är prins och prinsessa i Djurriket och därfår för de ett farligt, men mycket viktigt uppdrag. Tillsammans med sina nyfunna vänner beger de sig iväg på sitt livs äventyr. De måste hitta den försvunna Guldosten, ta reda på vad som hänt deras föräldrar och säkra Djurriket från de elaka Duvjägarna.

illustration5I den andra boken, Jakten på Guldosten, fortsätter äventyret. På deras färd genom Djurriket på jakt efter Guldosten får de tackla såväl små som stora bekymmer. Längs sin väg möter Musse och Helium både goda och onda varelser. Det är inte lätt att veta vem de kan lita på. Och dessutom visar det sig att deras vänner Ta-Ta och Tant Gamelina inte har berättat hela sanningen om Djurriket. Hela tiden dyker nya hemligheter och överraskningar upp och det händer mystiska, oförklarliga saker, så som att osynliga broar dyker upp, stubbar kan prata och varelser går helt plötsligt upp i rök. Värst av allt är när de Onda andarna dyker upp och kidnappar Musse! Hur ska Helium kunna fortsätta på egen hand och hur ska hon få tillbaka sin bror?

I tredje boken, Äventyret i Lindrizia, hamnar mössen i en annan värld, vinterlandet Lindrizia, som ligger mellan Djurrikets båda landsändar och är isprinsessan Frahs vackra rike. Där bor också det fruktansvärda snömonstret Galaha. Om han får tag på Musse och Helium är allt över. Det blir spännande och farligt, inte minst när Helium ramlar ner i en isvak. Men samtidigt får mössen också uppleva fantastiska saker under sitt äventyr, så som flygande labradorer, osynliga servitörer och en giraff med tre huvuden!

Den fjärde boken, I duvjägarnas klor, släpps i början av maj 2020.

Camilla Brinck har skapat en magisk fantasivärld där det finns allt från spänning och faror till humor och vänskap. Böckerna innehåller många fina värderingar och ifall man läser de högt i en klass finns mycket att diskutera kring ifall man vill. Lärarhandledningar finns också att tillgå vid behov. Mössen är lillgamla och roar sig med diverse tokiga upptåg som man kan skratta åt.  Prutt-skämten lär locka många läsare till fniss och skratt. Samtidigt förmedlas värdegrundsteman, klokheter och värdefull livskunskap. Dessutom finns de klassiska fantasyingredienserna med, som sagovarelser, magi och motsättningarna mellan gott och ont. Det som är bra med böckerna är också att de fångar en bred målgrupp. Som högläsningsböcker funkar de från 4-5 år upp till 9-10 år. De går också bra att läsa själv för de äldre läsarna i målgruppen, eftersom texten är enkel och luftig.

Musse och Helium skapades först av Camilla Brinck först som ett ljudboksäventyr, men efter att det blivit sådan succé bestämde hon sig för att tillsammans med Maria Isacsson skriva om ljudboksäventyret till fyra böcker. Dessa är illustrerade med helt magiska färgbilder av Jan Jäger. Böckerna är utgivna av B Wahlströms och de finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris (här, här, här och här) samt på Bokus (här, här, här och här).