Alla tre julbakar

Alla tre julbakarÄven om det känns långt bort idag då jag skriver detta så är det idag luciadagen på förskolan Ärtan. Kompisarna Ester, Idde och Valle ska baka pepparkakor. Fröken kavlar ut deg till dem och pepparkaksmåtten ligger framme att välja bland. Det finns hjärtan, grisar, gubbar, tanter och hästar. Valle väljer hästen, för den ser nästan ut som hans enhörning. Idde väljer grisen, för den ser ut som hans gosedjursgris. Men Ester vet inte vad hon ska välja. Hon vill ha en pepparkaksform som ser ut som en mus, men någon sådan finns inte. Fast sedan får hon en idé… Boken slutar med att alla tre lussar för föräldrarna och sjunger det finaste de kan.

I Alla tre julbakar introduceras vi till traditionerna med pepparkaksbak och luciafirande, vilket i sig kan vara en hel del att prata kring, inte minst för de barn som inte har med sig de traditionerna hemifrån. Dessutom finns ett annat tema, nämligen när man ser fram emot att göra något och det inte blir som man tänkt sig. Hur kan man göra då?

Detta är den elfte fristående bilderboken om barnen på förskolan Ärtan. Alla tre julbakar är fylld av julstämning och boken vänder sig precis som de andra böckerna i serien till de allra yngsta. Den har ett fint barnperspektiv och är mysig att läsa tillsammans. Extra kul är det att se att Valle älskar enhörningar och att luciatåget inte följer normen – Ester är både tärna och lucia samtidigt, Idde är tomte och lucia samtidigt och även Valle är lucia. Detta kommenteras dock inte, utan det ses som självklart att alla får vara det som man vill. Enda som är tråkigt med dessa böcker är att det gärna skulle ha varit större representation när det gäller hudfärger. Nu har alla karaktärer, även pedagogen, vit hudfärg, det hade man ju lätt kunnat ändra på så fler kan känna sig representerade och böckerna kunde spegla samhället bättre. Men det kanske kommer i kommande böcker om Alla tre.

Boken är skriven och illustrerad av Maria Nilsson Thore. Den är utgiven av Bonnier Carlsen och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.