Mystiska skolan – Anden i glaset

mystiska-skolan-anden-i-glasetMystiska skolan beskrivs som en mysig och lagom läskig serie av Katarina Genar. Anden i glaset är den första boken i serien som jag läser, men det har tidigare kommit ut en bok till, nämligen Svarta madam.

Huvudpersonen i böckerna är Greta som går i första klass. I Anden i glaset står Greta tillsammans med kompisarna Teo och Malte på rasten och tittar på ett foto av Trötta rektorn. Då kommer Sally i trean, som alltid vill få med de yngre barnen på läskiga saker. ”Vem vågar vara med på Anden i glaset?” undrar hon. De andra barnen vet knappt vad hon pratar om, men Greta och Malte väljer att försöka ändå, för att slippa bli kallade för fegisar. När de väl testar så blir Greta rasande för att det inte fungerar, så hon springer därifrån. Kvar blir Greta och Malte som då hör ett mystiskt ljud från ett stort skåp. Det låter som snarkningar. Vad kan det vara?

Boken varvar både humor och spänning samt både nutid och dåtid. Författaren lyckas hålla en magisk stämning genom hela boken, samtidigt som det inte blir för läskigt. Alexander Janssons stämningsfulla bilder förstärker magin och mystiken.det här är en bok som rekommenderas varmt!

Anden i glaset är andra delen i serien, men eftersom böckerna i serien är fristående så kommer man bra in i boken ändå, även om man inte läst den första boken. Böckerna i serien vänder sig till barn mellan 6-9 år och passar lika bra som högläsningsböcker som att läsa själv. Böckerna utges av Bonnier Carlsen.