Myter och fakta om pärlornas ursprung

Myter och fakta om pärlornas ursprung

Myter och fakta om pärlornas ursprung är ett uppslagsverk över de arter som finns i Drottningriket, platsen där böckerna i bokserien Legenden om ögonstenen utspelar sig. Här kan vi läsa bland annat om hur gormkrabbor och roshajar ser ut, om de olika regionerna, om de växter som växer i de olika regionerna, hur dykarhuvan fungerar och mycket mer. Dessutom finns också sagor, myter, recept och sånger med i boken.

För oss som har läst böckerna i Legenden om ögonstenen är detta en guldgruva. Här kan man lära sig mer om och riktigt försjunka sig i allt detta som finns i den underbara värld som utgör Drottningriket. Man kan lära sig mer om bakgrunden till det som händer i böckerna och få bättre koll på sådant som bara nämns mer kortfattat i böckerna. Har man inte läst böckerna tidigare gör det ingenting, för då kan man läsa Myter och fakta om pärlornas ursprung som en introduktion till den värld där böckerna utspelar sig, och troligen kommer man att bli så inspirerad att man vill läsa dem direkt.

Böckerna är skrivna av Karin Erlandsson. Hon vann Runeberg Junior-priset och nominerades till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018 för den första boken i serien, Pärlfiskaren. Även denna bok, Myter och fakta om pärlornas ursprung, har hon skrivit, men inte helt själv, utan tillsammans med sin son, Frans Erlandsson. Den är rikt illustrerad av Ludwig Sandbacka och utgiven av förlaget Schildts & Söderströms.