Mytomanen

MytomanenMytomanen är den åttonde delen i serien om Emma Sköld skriven av Sofie Sarenbrant. Den förra boken, Skamvrån, slutade med en rejäl cliffhanger, så jag såg fram emot att läsa denna. Jag blev dock inte riktigt fast. Det är en underhållande bok, snabbläst med korta kapitel och ganska spännande emellanåt. Men det stannar där, den saknar det där lilla extra.

Boken börjar med att en pojke hittas död i Ålstensskogen efter en orienteringsdag. Kroppen är illa tilltygad, men då hans värdesaker är försvunna så riktas misstankarna snabbt mot ett gäng ungdomar som knivrånat jämnåriga i Bromma. Kriminalinspektör Emma Sköld försöker lösa fallet innan mördaren eventuellt slår till igen. Hennes parhäst Krille är kvar vid hennes sida trots att Emmas ex, Nyllet, nu är tillbaka på jobbet efter föräldraledigheten. Det tar ett tag innan de lyckas lista ut några ledtrådar som är värda att gå på, de står och stampar och frustrationen är stor bland kollegorna.

Frustrationen är också stor hos såväl Krille som Nyllet som båda vill ha Emma. Emma själv bryr sig mest om att lösa fallet, samtidigt som hon tycker att det är skönt när Nyllet och hennes föräldrar kan vara barnvakt. Emmas syster Josefin har svårt att låta bli att lägga fingrarna i blöt. Och Nyllet verkar bära på ett antal hemligheter, vem kunde ana det?

Ja, som ni säkert märker av den här texten så börjar jag bli lite trött på den här bokserien, eller kanske framförallt Emma Sköld som känns så känslokall. Hon verkar knappt bry sig om sina egna barn och än mindre märker hon att hon påverkar Krille och Nyllet så starkt. Det som är positivt med boken är att den tar upp samhällsaktuella teman som utanförskap, föräldraskap och klasskillnader. Lögner och hemligheter är också centralt i boken. Jag gillar också att boken inte är så förutsägbar, det finns många karaktärer att misstänka och även om jag mot slutet började ana vartåt det skulle bära så var slutet inte givet. Vill man ha en lättläst, underhållande, spännande deckare som utgår från vår samtid, kanske för semesterläsningen, så är Mytomanen ett säkert kort.

Mytomanen är utgiven av Bookmark förlag och finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.