Nästa!

Nästa! : en läkarromanElin har flyttat in på sitt mottagningsrum dit patienterna kommer i en strid ström med åkommor och brustna drömmar. I två decennier har Elin varit husläkare. Minst lika länge har hon varit gift med Aksel. Men före Aksel fanns Björn, som plötsligt tar kontakt igen via Facebook och vänder upp och ner på allt. Nu bor Elin på sitt jobb och tvingas gömma sig för vakterna när de går sina kvällsrundor. Och hemma i radhuset sitter Aksel och rasar, trots att han lagt sig till med nyskilda grannen Gro.

Nästa! kallas för en läkarroman, men jag tycker att det snarare är en relationsroman. Boken är humoristisk, men samtidigt cynisk och ironisk. Elin har självinsikt och självironi, men är samtidigt självupptagen. Författaren är samtidssatirisk, hon raljerar med samtiden och mycket med den: radhusidyllen, jakten efter perfektion, bortskämdhet, instagramidyllen, uttråkning, stress och förväntningarna på livet. Det jag gillade mest var samtalen med skelettet och skildringen av patienterna på läkarmottagningen. Det var en underhållande bok, men kommer inte att vara en bok som stannar kvar hos mig.

Nästa! är skriven av Nina Lykke och utgiven på Wahlström & Widstrand. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris och på Bokus.