Sen for jag hem

Sen for jag hemSå har jag lyssnat klart på Sen for jag hem som är den avslutande boken i trilogin om jana kippo och hennes bror bror från Smalånger. De två föregående böckerna heter Jag for ner till bror och Vi for upp med mor.

Denna bok tar vid där bok nummer två slutar. bror är död och jana måste hitta ett sätt att förhålla sig till det. Till att vara ensam kvar. Att vara tvilling utan att ha en tvillingbror. jana lämnar Smalånger för att hennes lergubbar ska delta i en utställning i Stockholm. Därifrån åker hon vidare till Bohuslän, till en otillgänglig ö med en nästintill lika otillgänglig man som liknar fadren och john på samma gång. Hon försöker fly från sitt förflutna, men det kommer ikapp henne. bror, john, jussi, diana, alla de från norr, de kallar på henne.

Det är så svårt att beskriva dessa böcker, de är verkligen annorlunda, speciella och man måste läsa dem för att förstå deras storhet. Denna tredje del fullbordar trilogin, knyter ihop alla trådar och öppnar samtidigt upp för en ljusare framtid. Det är nämligen mörka böcker det här. Böcker fyllda av mörker, svärta, smärta, ångest, men också magi. Böckerna har ett magiskt språk, en kärlek till konsten, till hembygden, till förståelsen av mänskligheten. Verkligen fängslande böcker.

Jag kommer att sakna janakippo och jag hoppas verkligen författaren Karin Smirnoff har något nytt på gång, för det kommer bli spännande att se vad hon skriver härnäst.

Sen for jag hem är utgiven av Bokförlaget Polaris. Den finns att låna på biblioteket eller att köpa på Adlibris eller på Bokus.