Night World – Att lura döden

Vampyrhistorier var ju stort förra hösten och det ploppade upp nya vampyrserier överallt efter den enorma succén med Twilightböckerna och filmerna. Senast ut i raden bland vampyrböcker för ungdomar är serien Night World, där den första boken heter Att lura döden. Boken är skriven av L.J. Smith, författare till Vampire Diaries och boken utges av Bonnier Carlsen.

Att lura döden handlar om Poppy som precis fått sitt efterlängtade sommarlov. Hon tror att hela framtiden finns framför henne, men snart visar det sig att hennes magsmärtor beror på cancer och hon har bara några veckor kvar att leva. Den andra huvudpersonen heter James. Han är Poppys bästa vän och hon har i hemlighet alltid varit kär i honom, men känslorna har inte varit besvarade. Vad Poppy inte vet är att James är den enda som kan rädda henne från döden. James är nämligen vampyr och har därför förmågan att göra Poppy odödlig. Men det kan han inte göra hur som helst. Som vampyr är han bunden av lagarna från Nattens värld. Ledorden är att ingen människa någonsin får veta att Nattens Värld existerar och de som tillhör Nattens Värld får aldrig någonsin bli kära i en människa. Om man bryter mot lagarna döms man omedelbart till döden…

Det är alltså utgångspunkten för den här boken och jag misstänker att det kommer att komma många delar i denna serie. Efter googlande såg jag att det finns hela tio böcker på engelska, så de kommer väl snart på svenska allihopa skulle jag tro. Det är en ganska typisk tonårsbok med väldigt enkelt språk. Det som skiljer den här boken från många andra vampyrböcker är att Nattens Värld består av många olika väsen, inte bara vampyrer och människor är med i boken utan också varulvar, häxor och formskiftare. Det är en intressant historia och det blir spännande att läsa fortsättningen. Bok nummer ett tog slut alldeles för snabbt.