Nio liv

Nio livNio liv är Emelie Schepps sjätte bok om den intressanta och fascinerande åklagaren Jana Berzelius i Norrköping. Det börjar med att en film med en ung man sprids på Youtube. Han är misshandlad och har en sprängladdning fastsatt om kroppen. Polisen lyckas lokalisera platsen där han befinner sig, men de hinner inte fram förrän bomben detonerar. Utredningen visar att han är den fjärde medlemmen i det kriminella nätverket Komados som har mördats på kort tid. Men frågan är om det verkligen är samma gärningsman, eftersom det är vitt skilda tillvägagångssätt. Kriminalinspektör Mia Bolander jobbar med fallen, nu tillsammans med den nye utredaren Patrik Wiking eftersom hennes kollega Henrik Levin är föräldraledig. Men det är svårjobbat, för ingen vill prata med poliserna. Ingen har hört något. Ingen har sett något.

För Jana är det denna gång otroligt viktigt att ligga steget före polisernas utredning. Hon inser nämligen att fallet har en direkt koppling till henne själv. Som om det inte vore nog har Daniel Peña släppts ut från den rättspsykiatriska vården och förhållandet med Per Åström går in i en fas som skrämmer Jana som är livrädd för närhet och att binda sig.

Som vanligt är det ett högt tempo, rappt och fartfyllt. Nio liv är spännande med ett starkt driv som lockar till vidare  läsning. Janas bakgrund ställer som vanligt till det för henne och denna del av historien är förstås ganska osannolik.  Men i övrigt handlar boken om aktuella och intressanta teman som våld och gängkriminalitet. Dessutom är ju Jana en fascinerande och intressant karaktär som det är roligt att följa. Nu är det bara att vänta på nästa bok. Men samtidigt känns det som att Jana behöver utvecklas i kommande böcker för att serien inte ska hamna på tomgång. Så det ska bli spännande att se vilka vändningar historien om henne tar.